Múzeumok éjszakája - Túl-világi átjáró a Magyar Nemzeti Múzeumban

Kultúra, 2017.06.22

"Túl-világi átjáróvá" válik a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) szombaton a Múzeumok éjszakáján, melynek során régészeti programok, rendhagyó tárlatvezetések, koncertek és táncelőadások várják a látogatókat, akik egy török kori boszorkányt is kihallgathatnak.

A múzeum közleménye szerint a programok már délután elkezdődnek: 15 órától túlvilági séta indul gyerekeknek és felnőtteknek. Antropológus, archeozoológus és régészek várják az érdeklődőket emberi és állati csontokkal, őskori lényekkel a régészeti kiállításban. A titkos jelentések című programon unikornisokat, bárányokat, pelikánokat, csillagokat és kelyheket kell megtalálni, és jelentésüket megfejteni.

Az Élő Múzeum programmal a látogatók elmerülhetnek a török kor hétköznapjaiba: hitvitákba hallgathatnak bele, pletykálkodó asszonyokkal szállhatnak szópárbajba, és beléphetnek egy elítélt "boszorkány" börtönébe is, hogy egyenesen tőle hallhassák a vádak mozgatórugóit.

Zacher Gábor toxikológus elmeséli, milyenek a "betépett" álmodozók, Péri Benedek turkológustól mindenki megtudhatja, hogyan lazítottak az Oszmán Birodalomban, aki pedig másfajta bódulatról hallana, annak Gerevich József pszichiáter beszél halálos szerelmekről és teremtő vágyakról.

A sólyi református templom padlója alatt 2009 januárjában egy különleges sírra leltek: a Régészeti Helyszínelők interaktív, oknyomozó előadásában a szakemberek a közönséggel együtt tárják fel a sírban talált csontvázak alapján a "sólyi Rómeó és Júlia" történetét.

A Megmentett műkincsek 2017 című kiállításhoz kapcsolódóan az MNM és a Magyar Képzőművészeti Egyetem restaurátor hallgatói avatják be a közönséget a restaurálás rejtelmeibe, miközben fiatal művészek mesélnek az Újraélesztett anyagok re-design kiállításról.

Az MNM-ben a Múzeumok éjszakáján tangózni is lehet, a Con Spirito pedig Schubert A halál és a leányka című darabját adja elő. A zenei program a Múzeumkertben folytatódik: fellép a Kraków Street Band, az Acoustic Planet és a Zolbert Trió. A Lapidáriumba alászállva, majd a Díszterembe felemelkedve a modern #Orpheus és #Eurüdike története elevenedik meg Grecsó Zoltán és Simkó Beatrix kortárs táncán keresztül.

A Múzeumok éjszakájának teljes programja a www.muzej.hu honlapon érhető el.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!