Nemzeti összetartozás napja - Latorcai Csaba: a lelki láncok a mai napig összekötnek bennünket, magyarokat

Kultúra, 2024.06.03

A lelki láncok a mai napig összekötnek bennünket, magyarokat, függetlenül attól, hogy a jelenlegi ország határainak melyik oldalán élünk - mondta a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára hétfőn a Bács-Kiskun vármegyei Helvécián, a nemzeti összetartozás napja alkalmából.

Latorcai Csaba az ünnepségen arról beszélt, hogy a nemzeti összetartozás napja egyszerre az emlékezésé és ünneplésé.

Úgy fogalmazott: "Emlékezünk a gyászra, amelyet a nagyhatalmak 1920. június 4-én a ránk kényszerített békének csúfolt diktátummal nekünk, magyaroknak okoztak, de egyúttal ünnepeljük az összetartozást is, az együttműködés és a szolidaritás erejével."

"A történelem harapófogója", amelynek szárait 1920-ban a nagyhatalmak közösen fogták, azon "a gyászos pénteki napon ugyan összeszorította határainkat és szíveinket, de nem tudta kiszorítani belőlünk a megmaradásba vetett hitet és reményt" - tette hozzá.

A politikus hangsúlyozta: sem a gazdasági válság, sem a háború, sem a barna és a vörös diktatúra nem tudta elvenni a reményt és a hitet, hogy Magyarország nem volt, hanem lesz.

Latorcai Csaba szerint a történelem napjainkban ismét harapófogót alkotott, hiszen keleten háború dúl, nyugaton pedig a nagyhatalmak háborúra készülnek, a magyarok pedig kettejük között, Európa közepén a békét és az összetartozást hirdetik és ünnepelik.

Azt mondta, a Szlovákia "békepárti miniszterelnöke" elleni merénylet csak még jobban rávilágít arra, milyen hatalmas feladat vár a magyarokra. "Ismét egyedül maradtunk, és ezért kettőzött erővel és bátorsággal kell kiállnunk és dolgoznunk a béke megőrzéséért" - jelentette ki.

A KDNP ügyvezető alelnöki posztját is betöltő politikus kiemelte: "mi magyarok egy békétlen kontinens közepén is közös jövőt építünk", és ehhez továbbra is fontos a béke melletti bátor kiállás és a hit abban, hogy csak együtt tehető sikeressé a 21. századi Magyarország, az egész magyar nemzet és egész Európa.

A nemzeti összetartozás napjának üzenete a béke üzenete - mondta Latorcai Csaba, hozzátéve, hogy június 9-én ismét "a saját jövőnkről és Európa sorsáról kell döntenünk, hogy a béke hangjának az ereje végre utat törjön magának, és esélyt adjon arra, hogy felülkerekedhessen a józanság a gyűlölettel szemben".

Az első világháborút lezáró trianoni békeszerződés aláírásának napját, június 4-ét az Országgyűlés 2010. május 31-én nyilvánította a nemzeti összetartozás napjává.

A helvéciai millenniumi emlékparkban a helyi Wéber Ede Általános Iskola énekkarának műsorát követően a megemlékezés koszorúzással zárult.

(FOTÓ)
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!