Nemzeti összetartozás napja - Mága Zoltán ünnepi emlékkoncertet adott Makón

Kultúra, 2024.06.05

Makó városában, a Petőfi parkban állított turulszobor ünnepélyes avatása után adott emlékkoncertet Mága Zoltán Liszt Ferenc-díjas hegedűművész a nemzeti összetartozás napján.

A szervezők szerdai közleménye szerint a szabadtéri koncerten, amelyen az esős időjárás ellenére ezrek vettek részt, a hazafiasságot, a nemzeti összetartozást jelképező művek hangoztak el. Színpadra lépett Bangó Margit, Molnár Piroska, Csikos Sándor, Esztergályos Cecília, Oszvald Marika, Voith Ági, Koncz Gábor, Boncsér Gergely, Sümegi Eszter, Fischl Mónika, Mága Jennifer, ifjabb Mága Zoltán és a Budapesti Primarius Szimfonikus Zenekar.

Mága Zoltán először lépett fel Makón. A közlemény szerint a debütáló koncertnek még nagyobb jelentőséget adott, hogy azt épp a nemzeti összetartozás napján, a trianoni békediktátum évfordulóján tarthatta. "Vallom, hogy a magyarság mindig egységes marad, mert sem ország, sem közigazgatási határok nem tudják szétválasztani 15 milliós nemzetünket, mert lélekben mindig egybeforr a magyarság" - idézte Mága Zoltánt a közlemény.

Mága Zoltán szerint a Kárpát-medencét bejáró 100 templomi koncertsorozatai és most zajló, 50 év 50 koncert című eseménysorozata is azt mutatja, a határainkon túli magyarság hűen őrzi identitását, nyelvét, kultúráját, és örömmel fogadja az anyaország szeretetteljes üzenetét. Ezért, mint fogalmazott, "a legfőbb feladatunk, hogy támogassuk a békét, hogy semmilyen háború ne tépázhassa tovább országunkat, ne legyenek árva gyermekek, és megőrizhessük szabadságunkat, függetlenségünket".

A koncertet megelőzően a város központi megemlékezésének részeként Farkas Éva Erzsébet polgármester Mága Zoltánnal közösen avatta fel a turulszobrot.

Mága Zoltán koncertje végén bejelentette, hogy a karitatív koncertsorozat céljához igazodva XVII. Budapesti Újévi Koncertjének bevételéből 3 millió forint értékben segíti a városban élő hátrányos helyzetű gyermekeket.

Az 50 év 50 koncert című eseménysorozat Harkányban folytatódik, de Kaposváron, Ráckevén, Győrben és Sopronban is tart nagyszabású koncertet Mága Zoltán külföldi turnéja előtt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!