Nemzeti összetartozás napja - Potápi Árpád János: a sikereinkre is emlékezünk

Kultúra, 2024.06.04

A nemzeti összetartozás napja lehetőség, hogy a trianoni békediktátum évfordulóján ne csak a történelmi traumákra, hanem a sikereinkre is emlékezzünk - mondta a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára az M1 aktuális csatorna keddi műsorában.

Potápi Árpád János kiemelte: nem csak vesztes háborúk, levert forradalmak szerepelnek Magyarország történelmében, hiszen "minden nehézség ellenére itt vagyunk a Kárpát-medence legnagyobb" népeként, és "olyan sikereink vannak az elmúlt 104, de főleg az elmúlt 14 évben, amelyekre méltán lehetünk büszkék".

A kulturális és sportsikerek között említette a magyar tudósok, köztük a Nobel-díjasok sikereit, a futballválogatott eredményeit és az olimpiai bajnokokat.

A Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában Potápi Árpád János azt is mondta: az elmúlt 14 év nemzetpolitikájának köszönhetően ma talán egységesebb a magyar nemzet, mint 2010 előtt vagy valaha is volt.

Potápi Árpád János felidézte: 1920. június 4-én 16 óra 32 perckor írta alá a két magyar követ Trianonban a békeszerződést, amellyel Magyarország - a horvát-magyar államszövetséget tekintve - elveszítette területének 71 százalékát, az erdeinek közel 90 százalékát, a gyárainak és a vasútvonalainak több mint a felét.

A létrejött, csonka államot az államtitkár olyan beteg emberhez hasonlította, akinek csak egy lába, egy karja és a szíve maradt meg.

Az 1920 és még inkább a 1990 utáni kormányok számára az volt a kérdés, hogy életben lehet-e tartani ezt a "roncsot", de "de mivel a szíve megmaradt", volt remény.

Felidézte: 2010-ben, már mielőtt a Fidesz-KDNP átvette volna a kormányzást, az új parlament elfogadott szimbolikus törvényeket, például 2010. május 26-án a kettős állampolgárságról szóló törvényt, május 31-én pedig a képviselők döntöttek a nemzeti összetartozás napjáról.

Ezek a jogszabályok lehetőséget teremtettek egy új nemzetpolitika kidolgozására, amelynek célja elsősorban a gyerekek megszólítása.

A Határtalanul programban eddig közel 540 ezer gyermek vett részt, az oktatási-nevelési támogatással évente 230-240 ezer határon túli magyar diákot ér el a kormány, akikben tudatosítják, hogy ugyanannak a nemzetnek a tagjai, még ha különböző országokban élnek is.

"Egységes nemzetben gondolkozunk" - jelentette ki, hangsúlyozva, a kormány felelősséget visel a határon túli magyarságért, és ezt nem egy évben vagy négyéves ciklusban gondolkodva teszi, hanem 14 éve ez határozza meg "minden határozatunkat, jogszabályokat, cselekvésünket".

Megemlítette, hogy körülbelül a tízszerese a határon túli magyaroknak nyújtott támogatás, mint volt 2009-ben, és nincs olyan magyarok lakta település a Kárpát-medencében, ahol ne újították volna fel vagy a templomot vagy az iskolát vagy a közösségi házat, esetleg mindegyiket.

Fontosnak nevezte azt is, hogy sikerült megerősíteni a határon túli magyar politikai szervezeteket, hogy a magyaroknak szinte teljes körű érdekképviselete legyen az utódállamban.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!