Nemzeti összetartozás napja - Semjén Zsolt: Trianont elfelejteni nem szabad, nem tudjuk és nem akarjuk

Kultúra, 2024.06.04

Trianont elfelejteni nem szabad, Trianont elfelejteni nem tudjuk és Trianont elfelejteni nem akarjuk - jelentette ki Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes kedden Sátoraljaújhelyen, a Nemzeti Összetartozás Hídjának ünnepélyes átadóján.

Nemzeti összetartozás napja - Átadták a Nemzeti Összetartozás Hídját Sátoraljaújhelyen A trianoni békediktátum "örök seb, magyar stigma és a megmaradásnak a küldetése" - mondta Semjén Zsolt, aki szerint a nemzeti összetartozásnak három értelme van, amelyek mégis egy egységet adnak: a gyász, a tanulságok levonása, valamint a nemzeti büszkeség, hogy a magyarság megmaradt.

Kiemelte, "azt az igazságtalanságot, hogy hazánk kétharmadát elrabolták, a történelmi Magyarország lakosságának a felét elszakították tőlünk, és a magyarság egyharmada idegen impérium alá került", már sokan elmondták ünnepségeken, elmondják iskolákban; "elmondták, elmondják és el fogják mondani az idők végezetéig a családokban".

A tanulságokról szólva kulcsfontosságúként említette, hogy "lássuk, hogy mi történt, hiszen ez a tanulság szolgál útravalóul számunkra a következő években, évtizedekben, évszázadokban".

Semjén Zsolt úgy fogalmazott, "halálos veszély az, amikor külső és belső ellenségeink egy kottából játszva támadnak rá Magyarországra". A trianoni békediktátum és a magyar történelem nagy tanulsága, hogy ha "belső ellenségeinket meg tudjuk fékezni, akkor külső ellenségeink sem bírnak velünk" - tette hozzá.

Szerinte a magyarok "egy csodálatos, zseniális nyelvnek" és egy "egyedülálló, különleges kultúrának" az örökösei, művelői, valamint a "heroikus magyar történelem sorsközösségének tagjai". Hangsúlyozta, "ezt a gazdagságot csak mi, magyarok tudjuk megőrizni".

A miniszterelnök-helyettes kijelentette, "jogos az a büszkeség, hogy túléltük Trianont", hiszen - mondta - úgy szabták meg a határokat, hogy "Magyarországnak ne legyen nyersanyagforrása, a vizeink forrásvidékét elszakítsák, a vasútvonalakat levágják", így az ország ne tudja túlélni "a trianoni országcsonkítást".

Semjén Zsolt szerint a kedden Sátoraljaújhelyen átadott Nemzeti Összetartozás Hídja maga az "összetartozás szimbóluma". Az építmény nemcsak mérnöki alkotás, hanem olyan jelkép is, mely összeköti a magyart a magyarral, az emlékezést a reménnyel, a gyászt a büszkeséggel és Trianon kálváriáját a magyar feltámadással.

Szamosvölgyi Péter (Fidesz-KDNP), Sátoraljaújhely polgármestere a köszöntőjében egyebek mellett arról beszélt, a több mint 720 méter hosszú építmény a "21. század hídja", mely összeköti a magyarság korszakait és történelmét a jelennel.

Varga Tamás, a beruházást kivitelező Graboplan-Industrie Kft. ügyvezetője a rövid beszámolójában ismertette, hogy a terhelési vizsgálatok alkalmával 300 ember súlya alatt a híd 1,2 métert süllyedt lefelé, a téli és a nyári állapot között pedig 2 méter magasságkülönbség jelentkezik majd.

Az ünnepi műsor után a történelmi egyházak képviselői megáldották, megszentelték a Nemzeti Összetartozás Hídját.

(FOTÓ)
(MTI)

Galériánk

Nemzeti összetartozás napja - Átadták a Nemzeti Összetartozás Hídját Sátoraljaújhelyen Nemzeti összetartozás napja - Átadták a Nemzeti Összetartozás Hídját Sátoraljaújhelyen Nemzeti összetartozás napja - Átadták a Nemzeti Összetartozás Hídját Sátoraljaújhelyen Nemzeti összetartozás napja - Átadták a Nemzeti Összetartozás Hídját Sátoraljaújhelyen Nemzeti összetartozás napja - Átadták a Nemzeti Összetartozás Hídját Sátoraljaújhelyen Nemzeti összetartozás napja - Átadták a Nemzeti Összetartozás Hídját Sátoraljaújhelyen
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!