Női fotográfusok, a kézművesség világnapja és MaDok-filmek a Néprajzi Múzeumban

Kultúra, 2024.06.04

Női fotográfusok, a kézművesség világnapja és MaDok-filmek kerülnek a középpontba június 4. és 13. között a Néprajzi Múzeumban, ahol raktárlátogatáson ismerkedhetnek meg a látogatók a Mesterséggyűjteménnyel.

A június 4-i Fókuszban a női fotográfusok című kerekasztal-beszélgetésen a női fotográfusok szerepvállalásaival foglalkoznak, továbbá arra keresik a választ, mely társadalmi, vizuális értékmérőkkel ragadhatók meg a fényképészek művei. Az eseményen E. Csorba Csilla muzeológus, fotótörténész, a Petőfi Irodalmi Múzeum korábbi főigazgatója, a Magyar Fotótörténeti Társaság elnöke, Fisli Éva fotótörténész, a Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtárának muzeológusa, a Néprajzi Múzeum részéről pedig Szabó Magdolna muzeológus vesz részt.

Június 5-én tárlatvezetésen vehetnek részt az érdeklődők a Kerámiatérben, ahol a Kortárs közelítések című projekt újabb eleme mutatkozik be.

Szintén a Kerámiatérben, június 8-án, a Kézművesség világnapja alkalmából szerveznek tárlatvezetést, amelyen a látogatók megismerkedhetnek a kerámia készítésének történetével, technikáival és a folyamatos innovációkkal.

Június 11-én filmvetítéssel készül a múzeum a MaDok-filmek sorozat részeként, amelyet a múzeum MaDok-programja hívott életre azzal a céllal, hogy kutatók, filmesek, művészek és amatőrök a film médiumán keresztül gondolkodjanak kortárs jelenségekről.

A program keretében 2008-2009 és 2010-2011 között 9 munka készült. A rövidfilmek a városi térről és használóiról, alternatív és underground közösségek működéséről, utolsó pillanatban elkapott, eltűnő jelenségekről szólnak, a kétezres évek első évtizedéről, olyan megközelítésekről, amelyek akkor foglalkoztatták az alkotókat. A június 11-i filmvetítésen a terek kerülnek a középpontba.

A közleményben kiemelik, hogy a június 13-i raktárlátogatáson a Mesterséggyűjteményt mutatják be, amelynek 15 ezer tárgya korántsem csupán a különböző mesterségek tárgykészletének halmaza. A gyűjtemény olyan darabjaival találkozhatnak az érdeklődők, amelyek a kutatási, gyűjtési, kiállítási gyakorlat megértéséhez is közelebb vihetnek. Beolvasztástól megmenekült cégér, törött üvegdarab és 1960-as években készült pattogatott kukoricás gép az újpalotai lakótelepről ugyanúgy látható lesz, mint díszes szerszám és használati tárgy.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!