Novák Péter rendezésében viszi színpadra a Jézus Krisztus szupersztárt a Kolozsvári Magyar Opera

Kultúra, 2024.05.27

Novák Péter rendezésében viszi színpadra a Jézus Krisztus szupersztárt a Kolozsvári Magyar Opera, a bemutatót csütörtökön tartják.

A Krónikaonline.ro erdélyi portál tudósítása szerint a produkciót beharangozó hétfői sajtótájékoztatón elhangzott, hogy az Andrew Lloyd Webber és Tim Rice rockoperájából, vendégművészek fellépésével készülő előadást a hamarosan záruló idei évadban háromszor láthatja a kolozsvári közönség, és már mindhárom előadásra elfogytak a jegyek.

Szép Gyula intézményvezető szerint a kolozsvári előadás a világ bármely színpadán megállná a helyét. Elmondta: az előadás nyelve az angol lesz, mivel a produkció egyik célja, hogy a román közönséget is megszólítsák, bevonzzák.

Novák Péter elmondta: olyan előadást szeretett volna, mely a társulat fejlődését is szolgálja. Az előadásban az opera társulatán kívül magyarországi vendégművészek és a Kolozsvári Állami Magyar Színház színészei is színpadra lépnek.

Hozzátette: terápiás céllal is választották a történetet, mivel napjainkban a szenvedéstörténettel való szembesülés elkerülhetetlen. "Jézusnál erősebb társadalomformáló, személyiségformáló erő aligha volt, enne az érzete hozta létre a produkciót. Passiójáték lesz, ami lelkigyakorlatnak is tekinthető, gondolkodásra késztet, megráz, felráz, önvizsgálatra kényszerít, ezért sem lesz szünet: ez a történet magával kell vigye a nézőt" - mondta a rendező.

Kiemelte: a mű "elrugaszkodott" feldolgozásaihoz képest a kolozsvári előadásban "semmiféle blaszfémia sincsen", a fény, az újrakezdés gondolata a hangsúlyos benne.

Szép Gyula arra is kitért, hogy anyagi nehézségekbe ütköztek, miután a román művelődési tárca 55 százalékkal csökkentette a költségvetésre szánt összeget, így az előadást a Kolozsvári Operabarátok Köre és a MOL támogatásával sikerült színpadra vinni.

Kulcsár Szabolcs karmester szerint a rockopera kihívás a klasszikusokhoz szokott társulat számára, de sok benne az improvizációs lehetőség. "A társulat számára nagy lehetőség mindenképpen a beat, gospel és soul zene ötvözetéből álló zenei anyag" - mondta.

A produkcióból a szerződésnek megfelelően 20 előadást terveznek a mostani és a következő évadban, de ez a szám nőhet. A nyári szünet után szeptember 1-jén és 2-án is láthatja a közönség az előadást.

A kolozsvári produkcióban Jézust Bodor Áron és Sipos Endre, Júdást P. Petőcz András és Farkas Loránd, míg Mária Magdolnát Covacinschi Yolanda, Balla Adél és Dezső Ágota alakítja.

Az előadás díszletét Venczel Attila, jelmezeit Zsigmond Adél tervezte, koreográfusa Jakab Melinda.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!