Nyilvánosságra hozták a Magyar Mozgókép Díjak idei jelöltjeit

Kultúra, 2024.05.13

Nyilvánosságra hozták a Magyar Mozgókép Díjak idei jelöltjeit, a díjátadó a Magyar Mozgókép Fesztiválon lesz június 15-én.

A legjobb nagyjátékfilm kategóriában a Lefkovicsék gyászolnak, a Hadik, a Mesterjátszma, a Semmelweis és a Valami madarak versenyeznek, a legjobb rendező díj öt nevezettje Koltai Lajos, Tóth Barnabás, Hevér Dániel, Pacskovszky József és Madarász Isti - közölték a szervezők hétfőn az MTI-vel.

A legjobb női főszereplő kategóriában Nagy Katicát, Kizlinger Lillát, Törőcsik Franciskát, Kelemen Hannát és Horváth Lilit jelölték, a legjobb férfi főszereplő Vecsei H. Miklós, Szacsvay László, Bezerédi Zoltán, Trill Zsolt és Katona Péter Dániel közül kerül ki.

A legjobb elsőfilmesnek járó díj jelöltje Szeleczki Rozália, Moldovai Katalin, Breier Ádám, Boross Martin és Hevér Dániel. Idén két új kategóriában - legjobb producer és legjobb egészestés animáció - is osztanak majd díjakat.

Az ünnepélyes díjátadót június 15-én a Nemzeti Filmintézet és a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program által közösen szervezett Magyar Mozgókép Fesztiválon tartják, ahol a nagyközönség is láthatja a jelölt filmeket.

Idén is öt fős szakmai zsűri díjazza a versenyben lévő filmeket és alkotóikat a Magyar Mozgókép Díjakkal. A zsűri elnöke Ternovszky Béla Kossuth- és Balázs Béla-díjas magyar rajzfilmrendező, érdemes művész. A zsűri további tagjai Udvaros Dorottya, a Nemzet Színésze címmel kitüntetett Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművésznő, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, Dombrovszky Linda rendező, Kárász Róbert, a Duna Médiaszolgáltató tartalomfejlesztésért felelős igazgatója és Lukácsy György, dramaturg, forgatókönyvíró.

A Magyar Mozgókép Fesztivált (MOZ.GO) június 12. és 15. között rendezik Veszprémben, Balatonfüreden és Balatonalmádiban, mozikban és szabadtéri vetítéseken.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!