Ókovács Szilveszter marad az Operaház főigazgatója

Kultúra, 2023.05.26

Továbbra is Ókovács Szilveszter vezetheti a Magyar Állami Operaházat, akinek főigazgatói megbízatása 2023. augusztus elsejétől öt évre szól - jelentette be Csák János kulturális és innovációs miniszter pénteken Budapesten.

Ókovács Szilveszter marad az Operaház főigazgatója Azzal, hogy ismét elnyerte a főigazgatói posztra kiírt pályázatot, Ókovács Szilveszter lesz a leghosszabban intendásként működő vezető a Magyar Állami Operaház élén a magyar történelemben - mondta Csák János a sajtótájékoztatón. Ókovács Szilveszter 2012 óta igazgatja a Magyar Állami Operaházat. "Ez óriási lehetőség és talán még nagyobb felelősség" - hangsúlyozta a miniszter.

Kiemelte azt is, hogy az Opera nem szigetként működik, hanem "van egy ökoszisztéma körülötte, amelyben benne van a Zeneakadémia, a Müpa, az Operett és a Táncművészeti Egyetem is". Az az érdekünk, hogy olyan ökoszisztéma jöjjön létre, amelyben partnerként dolgoznak együtt az intézmények vezetői - tette hozzá.

"Nekünk magyaroknak tartanunk kell magunkat a kulturális hagyományainkhoz, ahhoz, ami bevált, és ez a mindenkori opera vezetésének is a feladata" - mondta Csák János.

Ókovács Szilveszter az eseményen egyebek mellett köszönetet mondott a kollégáinak, illetve megköszönte a kormányzat "huzamos, 2011 óta tartó bizalmát": a fejlesztéseikbe bele tett csaknem 100 milliárd forintot és a működésükbe belefektetett 150 milliárd forintot, amelyhez 30 milliárd forinttal tudott hozzájárulni az intézmény.

Főbb céljait ismertetve hangsúlyozta, hogy a Magyar Állami Operaház egy európai színvonalhoz méltó intézmény kíván lenni.

"A zsidó-keresztény kultúrában gyökerező operaház egy reprezentatív intézmény kíván maradni a következő időben is, büszke magyar színekkel és magyaros testtartással, nemzeti alapon, sok-sok magyar művésszel" - hangsúlyozta a főigazgató.

(FOTÓ)
(MTI)

Galériánk

Ókovács Szilveszter marad az Operaház főigazgatója Ókovács Szilveszter marad az Operaház főigazgatója Ókovács Szilveszter marad az Operaház főigazgatója Ókovács Szilveszter marad az Operaház főigazgatója Ókovács Szilveszter marad az Operaház főigazgatója
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!