Országos Playback-színházi Találkozót rendeznek péntektől

Kultúra, 2018.07.06

Hetedik alkalommal rendezik meg az Országos Playback-színházi Találkozót Budapesten; a péntektől vasárnapig tartó eseményen a látogatók az előadások mellett számos workshopon nyerhetnek bepillantást a playback-színházi technikákba és módszertanba.

A budapesti Eötvös József Gimnáziumban megrendezett találkozón megjelenik a magyarországi playback-színházi társulatok jelentős része - olvasható a szervezők MTI-hez eljuttatott közleményében.

Mint írják, a hétvége legtöbb interaktív rendezvénye mindenki számára nyitott. A színes programban helyet kap többféle playback-módszertani workshop is, amelyek során a látogatók bepillantást nyerhetnek a Magyarországon is egyre jobban terjedő műfaj technikáiba.

A közönség bevonásával játszó műfajban a playback-színészek a jelen lévő nézőktől kapják a tartalmat. Nincs előre megírt forgatókönyv, a résztvevők közül bárki elmesélheti saját élményét, hangulatát, történetét. Ezekből születik meg a visszajátszott jelenet, és a történetek egymás után kapcsolásából épül fel az improvizatív, mindig csak az adott pillanatban létező előadás, a nézőtér és a színpad közös alkotása.

A nézők a saját élményeiket, gondolataikat, érzéseiket, vágyaikat vagy félelmeiket látják viszont a színpadon. A színházi módszerrel Magyarországon már csaknem húsz társulat dolgozik, az előadások középpontjába sokszor fontos társadalmi-szociális vagy pszichológiai kérdésköröket állítanak.

A találkozón a nézők megismerhetik többek között a FineArt Playback Group, a Fabulatorium Playback Színház, a Pepita Playback Társulat, a Pécsi Playback Színház, az M1M Akciócsoport, a Pszínház Playback Színházi Társulat és a Rögtönzések Színháza mint Üveggyöngyjáték munkáját. A magyar társulatok mellett egy nemzetközi playback-duó is bemutatkozik: a JFK Lives they are a-changing... - Életvált(oz)ások című előadását is láthatja a közönség.

A találkozón 15 workshopból választhat és 8 előadást láthat a közönség. Szombaton és vasárnap napközben workshopokat tartanak, pénteken és szombaton este pedig előadások láthatók.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!