Öt bérletet hirdet meg az új évadra a MÁV Szimfonikus Zenekar

Kultúra, 2024.05.28

Meghirdette a Szépség és optimizmus és Beethoven journey mottójú 2024/2025-ös évadát a MÁV Szimfonikus Zenekar: az új évadban öt bérletes, köztük Beethoven-hangversenysorozattal, valamint három gyermekeknek szóló tematikus koncertsorozattal várják a közönséget.

Lendvai György, a MÁV Szimfonikus Zenekar ügyvezető igazgatója az évad programjait ismertető keddi sajtótájékoztatón kiemelte, hogy a MÁV Szimfonikus Zenekar 2024/205-ös évadának csúcspontja Takács-Nagy Gábor, a zenekar állandó vendégkarmestere vezényletével Beethoven összes szimfóniájának öt estés hangversenysorozata lesz a Zeneakadémia nagytermében és a Müpában.

Elmondása szerint a budapesti hangversenysorozat ötletét az adta, hogy Takács-Nagy Gábor a múlt évben vezényelte Beethoven összes szimfóniáját a Verbier Festival Zenekarával, amelynek zenei anyaga lemezen is megjelent a Deutsche Gramophone Gesellschaft gondozásában, The Beethoven Journey címmel. Most először ezeket a szimfóniákat közönség előtt is előadja a MÁV Szimfonikus Zenekarral a 2024/25-ös évadban - hangsúlyozta.

Az ügyvezető igazgató zenetörténeti jelentőségűnek nevezte a hangversenysorozatot, amely egy utazás a Beethoven szimfóniákon, Beethoven életművén keresztül - tette hozzá.

Lendvai György felidézte, hogy május 24-én és 25-én koncertekkel ünnepelte meg Kobajasi Kenicsiró tiszteletbeli vendégkarmester nemzetközi karrierje indulásának 50. évfordulóját, amelyet a MÁV Szimfonikus Zenekarral kezdett meg.

Ennek nyomán, az 50 éves évfordulót megünnepelve, a zenekar a japán karmester vezényletével két hét múlva egy három hetes Japán turnéra készül, amely 14 koncertből áll - tette hozzá az ügyvezető igazgató.

Lendvai György beszámolt arról is, hogy ebben az évadban már az új helyen, Ferencvárosban próbál a zenekar. Mint mondta, a próbaterem udvarán emlékparkot létesítenek, ahol olyan neves karmestereknek ültetnek emlékfát, akik valamilyen módon kötődnek a MÁV Szimfonikus Zenekarhoz.

Kitért arra is, hogy a zenekar mesterkurzusokat is szervez neves karmesterek és szólisták vezetésével és idén 10. alkalommal tartják meg a Nemzetközi Jorma Panula Karmesterkurzust, amelyre a világ minden tájáról jelentkeznek a fiatal karmesterek.

Az ügyvezető igazgató többek között beszélt arról is, hogy ezúttal is érkeznek vendégkarmesterek az együtteshez, mint például Christoph Eschenbach vagy Thomas Sanderling, utóbbi Sosztakovics négy darabjának magyarországi bemutatóját vezényli a zeneszerző halálának 50. évfordulója tiszteletére.

Farkas Róbert, a zenekar vezető karmestere elmondta, hogy a MÁV Szimfonikusok koncertjei a Szőke Tibor-mesterbérlet (Müpa), az Erdélyi Miklós-bérlet (Zeneakadémia), a Lukács Miklós-bérlet (Zeneakadémia), a Festetics-bérlet (Festetics-palota), és az Unokák és Nagyszülők Hangversenyei (Magyar Nemzeti Múzeum - Díszterem, Eötvös10) bérlet keretein belül láthatók a 2024/025-ös évadban.

Elmondta, hogy az idei évadot szeptemberben Haydn Királynő szimfóniájával indítja a zenekar a Zeneakadémia Nagytermében az ő vezényletével. A koncerten Ravel remekművei, a Sherezádé és a Boléro is felcsendülnek és elhangzik Debussy A tenger című, szimfonikus költeménye is. Az est szólistája Deniz Uzun mezzoszoprán lesz.

Kitért arra is, hogy jövő februárban Eötvös Péter zeneszerző emléke előtt tiszteleg a MÁV Szimfonikus Zenekar, akinek Concerto Grosso című csellóversenyének 2023-as magyarországi bemutatója után most a Hárfaversenyét is megismerheti a hazai közönség a zenekar hangversenyén, az est szólistája Xavier de Maistre lesz. A koncerten elhangzik még Stravinsky Chant funebre című műve, valamint Mozart Jupiter szimfóniája.

A vezető karmester többek között elmondta azt is, hogy a Lukács-bérlet első koncertjén Sosztakovics Ünnepi nyitányát dirigálja a Zeneakadémián, továbbá Králik Abigél hegedűművész tolmácsolásában elhangzik Szymanovszki 2. hegedűversenye. A koncertet Csajkovszkij 6., Patetikus szimfóniája zárja.

A közelgő évad koncert programjai közül kiemelte, hogy jövő tavasszal a lodzi Arthur Rubinstein Filharmónia Kórussal ad közös koncertet a MÁV Szimfonikus Zenekar a Zeneakadémián, amelyen Penderecki, Górecki és Lukaszewski darabjai mellett Johannes Brahms Német requiemje is felcsendül.

Kitért arra is, hogy folytatódik az idén 30 éves Unokák és nagyszülők hangversenysorozat, amelynek koncepciója, hogy gyerekek játszanak gyerekeknek: a koncerteken fiatal szerzők műveit mutatják be, valamint fellépési lehetőséget biztosítanak pályakezdő művészeknek. Az új évadban a mindössze 12 éves Váray Domonkost ismerheti meg a közönség, aki a korosztályában minden hazai zongoraversenyt megnyert.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!