Pártay Lillát és Tokody Ilonát köszönti az Opera

Kultúra, 2017.03.09

Pártay Lilla balettművész, koreográfus hetvenötödik születésnapja alkalmából szombattól hat alkalommal látható az Anna Karenina, Tokody Ilona lírai szoprán pályafutásának negyvenedik évfordulóján saját szerkesztésű műsorral lép színpadra március 13-án az Operaházban.

Pártay Lilla Kossuth- és Liszt-díjas, kiváló és érdemes művész, az Opera örökös tagja, akinek életművét az Opera gondozásában megjelenő interjúkötet foglalja össze.

Karrierje az 1968-as várnai balettversenyen táncosként szerzett bronzéremmel és a Manon-kettősért kapott legjobb koreográfusi díjjal indult - közölte a Magyar Állami Operaház csütörtökön az MTI-vel.

A közönség láthatta egyebek mellett A hattyúk tava és A rosszul őrzött lány főszerepeiben, a Sylvia és a Giselle címszerepeiben. Jelentős művei között található a Schubert zenéjére készített A velencei mór és Ravel Bolerójára alkotott koreográfia.

Csajkovszkij zenéjére készítette 1991-ben első egész estés, Anna Karenina című balettjét. "Márciusban is ugyanaz a háttér és ugyanazok a jelmezek lesznek majd láthatók a színpadon. Egy lépést sem változtattam. Most már negyedszázada, hogy bemutattuk, nem szabad módosítani rajta. Én magam hetvenöt éves vagyok, nyugodtan elmondhatom, hogy ez az alkotásom telitalálat" - idézi a közlemény Pártay Lilla szavait.

Az Anna Karenina-sorozat karmestere Déri András lesz, a főbb szerepeket Popova Aleszja, Kozmér Alexandra, Tanykapayeva Aliya, Radzius Mikalai, Kekalo Iurii és Cserta József formálja meg.

Tokody Ilona Liszt-, Kossuth- és Bartók-Pásztory-díjas érdemes és kiváló művész, az Opera mesterművésze és örökös tagja. Pályafutása versenygyőzelmekkel kezdődött, majd a hazai és külföldi színházakban alakította elsősorban olasz és francia operák főszerepeit.

Olyan rendezőkkel dolgozott együtt, mint Franco Zeffirelli vagy Otto Schenk, egy színpadon állt Luciano Pavarottival, Jelena Obrazcovával, résztvevője volt Claudio Abbado és Giuseppe Sinopoli karmesterek nevével fémjelzett produkcióknak, a mai napig barátság fűzi José Carreras és Plácido Domingo tenorokhoz.

"Szerencsés korban találkoztam ezekkel a fantasztikus művészekkel, mert volt alkalmunk rá, hogy sokat próbáljunk, márpedig az emberi kapcsolatok nem elsősorban az előadásokon, sokkal inkább ilyenkor alakulnak" - mondta Tokody Ilona.

A március 13-i gálaesten a művésznő többek között a Figaro házassága, a Simon Boccanegra, az Otello, az Aida, a Bohémélet és a Tosca híres nőalakjait eleveníti meg, a duettekben Alexandru Agache és férje, Muskát András működik közre Ács János dirigálásával.

Tokody Ilonát két kiadvánnyal köszönti az Opera. A következő hetekben jelenik meg az Örökös tagok-sorozatban Réfi Zsuzsa Lélekhangon című portrékötete, valamint a Magyar Rádió által 1990-ben rögzített A végzet hatalma operaelőadás CD-változata, amelyben Leonora szerepét alakította.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!