Potápi Árpád János: a képeken keresztül megvalósul a nemzeti összetartozás

Kultúra, 2024.06.20

A képeken keresztül megvalósul a nemzeti összetartozás - mondta Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkár a Magyar szemmel című fotópályázat díjkiosztó rendezvényén csütörtökön a Magyar Nemzeti Múzeum kertjében.

A pályázatra 1500 fotó érkezett többek között Ausztráliából, Japánból, az Egyesült Arab Emírségekből, a Kárpát-medence különböző térségeiből, kis falvakból, nagyvárosokból egyaránt - közölte az államtitkár, hozzátéve: attól függetlenül, hogy honnan küldték, és a témák különbözősége ellenére is a képanyag olyan egységet mutat, amelyekből látható, hogy magyar emberek alkotásairól van szó.

Minden kiállítás és fotópályázat meghirdetésével az is cél, hogy egy adott pillanatban lássuk a világ magyarságát, lássuk azokat az embereket, akik bennünket, magyarokat alkotnak - hangsúlyozta.

Hozzátette: igaz ez Magyarországra, a Kárpát-medence minden térségére, Erdélytől a Muravidékig, Délvidéktől Felvidékig és Kárpátaljáig, beleértve Burgenlandot és a diaszpóra magyarságát.

Emlékeztetett: a nemzeti összetartozás napjáról döntve 2010-ben lehetőséget teremtettek arra is, hogy a trianoni gyásznapot ne csak gyászként fogjuk fel, hanem adjunk más tartalmat, lehetőséget arra, hogy bemutathassuk az eltelt időszak sikereit, történéseit. A nemzeti összetartozás jelenti ezeket a pályázatokat, ezeket a fotókat is - közölte.

Demeter Szilárd, a Magyar Nemzeti Múzeum Közgyűjteményi Központ elnöke örömét fejezte ki, hogy a tárlatnak az MNM kertje ad otthont. Hozzátette: a muzeológus dolga az, hogy a mindent gyűjtve lehetőleg az értékeket válassza ki, azokat a tárgyakat, örökséget próbálja meg feldolgozni, begyűjteményezni, amelyek 100 év múlva, vagy 1100 év múlva is elmesélik az utódainknak, hogy kik voltunk mi.

A miniszterelnök szavait idézve, miszerint "aki magyarul néz a világra, Szent István szemével lát", kifejtette: Szent István szemével látni azt jelenti, hogy egyben látod a Kárpát-medencét és hogy értéket látsz.

A Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága által meghirdetett Magyar szemmel című fotópályázatra három kategóriában lehetett fotókat beküldeni.

A szakmai zsűri döntése alapján a család kategóriában Ótos Annabella (Újvidék), a helyi közösségek kategóriában Birtók-Bíró Levente (Szentegyháza), a nemzet kategóriában Dobos Etelke (Csíksomlyó) végzett első helyen. A közönségszavazás nyertese Incze Csaba (Csíkszentkirály).
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!