Programsorozattal ünnepli fennállásának 85. évfordulóját a Lengyel Intézet

Kultúra, 2024.05.22

Programsorozattal ünnepli fennállásának 85. évfordulóját a budapesti Lengyel Intézet, amely csütörtöktől vasárnapig kiállításokkal, koncertekkel várja az érdeklődőket.

Az intézet és a Platán Galéria kiállítóterében új kiállítások nyílnak, a Nagymező utcai székhely előtt pedig péntek este hat órától ingyenes szabadtéri minifesztivállal ünnepelik az évfordulót - áll a szervezők MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében.

Az intézmény, amely Európa második legrégebben működő kulturális intézete, 1939. május 24-én nyitotta meg kapuit Budapesten, akkor még a Múzeum körút 11. szám alatt - írták.

A Platán Galériában csütörtökön 17 órakor nyílik Virtuális Chelmonski címmel multimédiás kiállítás Józef Chelmonski animált festményei nyomán zenével és a természet hangjaival illusztrálva.

A közleményben kiemelik, hogy a lengyel Koncept Kultura Alapítvány évek óta népszerűsíti a lengyel történelmet és kultúrát a modern technológia, elsősorban a VR és egyéb multimédiás eszközök felhasználásával.

Csütörtök hat órakor nyílik az intézet kiállítótermében a Barátság ABC című plakátkiállítás lengyel és magyar grafikusművészek munkáiból.

Az évforduló alkalmából olyan kiemelkedő grafikusokat, plakátművészeket hívtak meg a közös kiállítás létrehozására, akik hosszú évek óta meghatározó képviselői és aktív szereplői nemcsak hazájuk képzőművészeti szcénájának, hanem a lengyel-magyar művészek, alkotók közötti párbeszédnek.

Pénteken a Lengyel Intézet előtti szabadtéri színpadon a Nagymező utcában születésnapi szabadtéri fesztivált rendeznek, amelyen 18 órától a V4 Vonósnégyes, a tagországok zenei hagyományait ötvöző és kiváló művészeit tömörítő komolyzenei formáció lép fel - áll a programban.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!