Régészet napja - Szakmai előadások és családi programok a Nemzeti Múzeumban

Kultúra, 2017.05.24

Szakmai előadásokkal és családi programokkal várja a közönséget a régészet napja alkalmából a fővárosi Magyar Nemzeti Múzeum május 25. és 27. között.

A háromnapos programsorozat csütörtökön a régészet napja országos rendezvény megnyitó ünnepségével veszi kezdetét a múzeum dísztermében. Ezt követően bemutatják a Határtalan Régészet című magazint, majd szakmai előadások következnek - olvasható a múzeum MTI-hez eljutatott szerdai közleményében.

Mint írják, Tarbay Gábor a Nemzeti Múzeum legújabb késő bronzkori kincseit mutatja be, Mráv Zsolt Istenek, nagy emberek, császárok címmel monumentális bronzszobrokra hívja fel a figyelmet, Szenthe Gergely pedig egy új lelet fényében a kései hun kori előkelők csoportazonosságáról beszél. László Orsolya Szunnyadó gyilkosság címen egy szokatlan sír kutatási eredményeit tárja fel, Pető Zsuzsa Eszter pedig a középkori pálos rend régészeti kutatásáról ad elő.

Pénteken és szombaton az iskolás, óvodás csoportoknak, valamint a családoknak szerveznek interaktív foglalkozásokat. Az óvodás gyerekek egyebek mellett demonstrációs régészeti anyagon próbálhatják ki, hogyan lehet megkülönböztetni az állati és emberi csontokat, a nagyobbak pedig többet tudhatnak meg arról, hogy milyen információkhoz lehet hozzájutni az emberi csontok vizsgálatából, vagy milyen patológiai elváltozásokat lehet találni.

Az érdeklődők egy avar kori szinte teljesen feltárt település és temető anyagán keresztül kaphatnak ízelítőt a régészek munkájáról, kizárólag pénteken pedig kincskereső délutánt rendeznek az állandó régészeti kiállításon, ahol egy múzeumi bűntényt kell megoldania a jelentkező egyéni játékosoknak vagy csapatoknak - olvasható az intézmény internetes oldalán (mnm.hu).
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!