Rekordszámú nevezés érkezett a Szent István napi Kenyérversenyre

Kultúra, 2024.05.29

Rekordszámú nevezés érkezett idén a Magyar Pékszövetség által 13. alkalommal kiírt Szent István napi Kenyérversenyre: csaknem 100 pékárut neveztek a magyar tulajdonú sütőipari vállalkozások a három versenykategóriába - közölte a Magyar Pékszövetség szerdán az MTI-vel.

Mint írták, a szakmai versenyen nemcsak pékszövetségi tagok, hanem bármilyen magyar tulajdonú sütőipari vállalkozás indulhat.

A szervezet közleménye szerint idén a Szent István napi kenyér címért 20 vállalkozás indult 33 termékkel, az Innovatív kenyér kategóriába 19 cég 38 termékkel jelentkezett, míg a Sós sétáló sütemény kiírásra 12 cég küldte el 27 termékét.

A Szent István napi kenyér kategóriába olyan termékkel lehetett jelentkezni, amely hagyományos, hozzáadott élesztővel, kovász felhasználásával, kovászos technológiával, legalább kétféle lisztből készült. Követelmény volt, hogy kizárólag magyar és természetes alapanyagokat tartalmazzon.

Az Innovatív kenyér kategóriájában fontos volt, hogy valamilyen újítás jelenjen meg a termékben - alapanyag-használat, gyártási technológia, megjelenés, élettani hatás -, és magyar alapanyagok felhasználásával készüljön.

A Sós sétáló sütemény kategóriájának követelményei a sós ízvilág, a kreatív, dekoratív megjelenés, valamint a könnyű szállíthatóság és fogyaszthatóság voltak - írták a közleményben.

Kiemelték, hogy a benevezett péktermékeket erre a versenyre fejlesztették a pályázók, így azok kereskedelmi forgalomban csak a versenyt követően fognak megjelenni.

Évről évre egyre nagyobb hangsúlyt kap az egészséges életmód a versenytermékeknél is. Fontos szempont a természetes, kovászos technológiák alkalmazása, illetve az alapanyag-kiválasztásnál is egyre jobban előtérbe kerülnek azok, amelyek az egészségre valamilyen kedvező hatást gyakorolnak - idézik a közleményben Septe Józsefet, a Magyar Pékszövetség elnökét.

A verseny második fordulójába mindhárom kategóriában 9-9 termék jutott be, amelyeket sajtónyilvános zsűrizésen fognak elbírálni a szakemberek június 6-án.

A Szent István napi kenyér kategória győztese 500 ezer forint, az Innovatív kenyéré 300 ezer, míg a Sós sétáló sütemény nyertese 200 ezer forintos díjban részesül.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!