Romantikus remekművek csendülnek fel a MÁV Szimfonikus Zenekar csütörtöki hangversenyén

Kultúra, 2024.06.10

Romantikus remekművek csendülnek fel csütörtökön az Olasz Kultúrintézet dísztermében a MÁV Szimfonikus Zenekar hangversenyén neves nemzetközi vendégművészekkel.

Az est szólistái Jaroslaw Nadrzycki lengyel hegedűművész, valamint a svájci Milo Ferrazzini gordonkaművész lesznek, a koncerten Ernst Hoetzel osztrák karmester fog vezényelni - közölte a MÁV Szimfonikus Zenekar hétfőn az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint a csütörtöki hangverseny Gioacchino Rossini legnépszerűbb operája, A sevillai borbély nyitányával kezdődik. Rossini minden operájához írt zenekari előjátékot. Ezek a nyitányok többnyire az előadás hangulatát alapozzák meg, sem az opera tartalmával, sem annak zenéjével nincs tematikus kapcsolatuk. A Sevillai borbély nyitányát Rossini egyik korábbi, jelentéktelen operájából emelte át.

A folytatásban Johannes Brahms Kettősverseny hegedűre és gordonkára című műve hangzik el. Mint írják, a háromtételes kompozíció történetéhez kapcsolódik, hogy a zeneszerző életre szóló barátságot ápolt két magyar hegedűművésszel, Reményi Edével és Joachim Józseffel. Az utóbbival azonban egy időre megszakadt a barátságuk, melyet egy új darabbal próbált visszaszerezni, ezért versenyművé dolgozta át megkezdett új, ötödik szimfóniáját, melynek egyedi hangulatát a szólóhangszerek kamarazenéjének és a zenekarral való együttműködésüknek az ötvözete adja.

A Kettősverseny című műben különleges a hegedű és a gordonka párbeszéde, a két rokon, mégis különböző hangzás párosítása, mely mindvégig jól érvényesül, nem fedi le a zenekar, noha annak mérete, hangzása olyan nagy maradt, amilyen az eredeti szimfónia-elképzelés szerint lett volna - teszik hozzá.

Az est zárószáma Antonín Dvorák 1893-ban komponált kilencedik, egyben utolsó szimfóniája, melynek ő maga adta Az Újvilág címet, utalva amerikai tartózkodásának éveire. A négytételes szimfónia bemutatója 1893 decemberében New Yorkban volt a szerző vezényletével, mely hatalmas sikert aratott és Dvorák a Konzervatórium különdíját is megkapta. Azóta mindenütt a világon ez az egyik legtöbbet játszott, méltán népszerű hangversenydarab - olvasható a közleményben.

Kiemelik, hogy a MÁV Szimfonikusok csütörtöki koncertjén a közönség megismerhet két fiatal, nemzetközi hírű hangszeres művészt és egy nagy tapasztalattal rendelkező karmestert is.

Mint írják, Jaroslaw Nadrzycki hegedűművész Poznanban született 1984-ben, tanulmányait szülővárosában, majd a salzburgi Mozarteumban és a Londoni Zeneakadémián végezte. Tizenkét éves korában Moszkvában játszotta Sarasate Carmen-fantáziáját. Több rangos nemzetközi zenei verseny díjnyertese.

Milo Ferrazzini 2000-ben született, Svájc egyik legígéretesebb fiatal zenésze. A 24 éves művész kivételes tehetségét kíváncsisággal és kísérletezési kedvvel ötvözi, számos nemzetközi díj nyertese. Szólistaként Európa jelentős koncerttermeiben, továbbá Japánban vendégszerepelt, koncertfelvételeit sugározta többek között a Svájci Rádió és Televízió, valamint a BBC Radio 3.

Ernst Hoetzel karmester 1959-ben született az ausztriai Bruck an der Murban. Zenei tanulmányait Grazban végezte. Karmesteri diplomáját 1982-ben szerezte, azóta több, mint 80 zenekart vezényelt az egész világon, fellépett többek között Bécsben, Berlinben, Prágában, Moszkvában, Budapesten, vezényelt a Milanói Scalában, valamint New York, Nürnberg és Zürich operaházaiban.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!