Rómeó és Júlia a Turay Ida Színházban

Kultúra, 2015.12.15

Klasszikus jelmezek és díszletek közt elevenedik meg Rómeó és Júlia története Quintus Konrád rendezésében a budapesti Turay Ida Színházban.

Az előadás a teátrumban működő Híd program részeként valósult meg, a produkcióban Júliát Lovas Emília, Rómeót Kurkó J. Kristóf, Lőrinc barátot Benkő Péter Jászai Mari-díjas alakítja. Shakespeare drámáját klasszikus rendezésben, korhű jelmezekben és díszletek közt adják elő. Este a felnőtt közönség, délután pedig a fiatalok tekinthetik meg az előadást beavató színházként - mondta el Darvasi Ilona, a Turay Ida Színház igazgatója kedden az MTI-nek.

A Híd program célja olyan színházi előadások létrehozása, amelyek a józsefvárosi hátrányos helyzetű gyerekeknek, fiataloknak segíthet a felzárkózásban a különféle problémák feldolgozával és megbeszélésével.

A napokban bemutatott Rómeó és Júlia az ellentéteket példázza, amely lehet magyar és cigány, gazdag és szegény, vagy akár a családtagok közötti konfliktus. A beavató színházban a rendező többek között arról beszélget a résztvevőkkel, hogy mit gondolnak a darabban látott helyzetekről, hogyan kerülhető ki a konfliktus, van-e jó megoldás. Darvasi Ilona rámutatott: Júliát egy pályája elején tartó, igen fiatal, cigány származású színésznő alakítja, aki tehetségével és kitartásával valódi példájává válhat a felnövekvő fiatal generáció számára.

A program másik darabja az 1956-os eseményeket feldolgozó Embernek maradni című mű, amelynek írója az előadás után a magyarságról, a szeretetről és az egymásért kiállásról vet fel kérdéseket a diákoknak.

A Bubamara című darabban a nehéz körülmények között felnőtt cigánylány és a budai polgári környezetből származó fiú egymásba szeretnek. A történet azt mutatja be, hogyan közelít egymáshoz ez a két közeg és a fiatalok úgy, hogy a szülők éles ellentétben állnak egymással. Az előadás után pszichológus résztvételével beszélgethetnek az érdeklődők a látottakról - hangsúlyozta a teátrum igazgatója.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!