Santiago de Compostela mintegy száz országból vár résztvevőket az idei Womex világzenei expóra

Kultúra, 2016.10.16

Mintegy száz országból vár résztvevőket a 16. World Music Expóra (Womex) az észak-spanyolországi Santiago de Compostela városa, amely ebben az évben ad otthont a világzene első számú nemzetközi eseményének október 19. és 23. között.

A szervezők tájékoztatása szerint a százezer lakosú város - amely az El Camino zarándokút végpontja, és főként zarándokok által látogatott - szinte minden szálláshelyét már előre lefoglalták.

Több mint 2500 külföldi vendégre számítanak a világ mind az öt kontinenséről. Az expó ideje alatt a város öt különböző pontján lesznek egyidejűleg szakmai programok, előadások, beszélgetések és zenei műsorok. Hatvan koncerten több mint 300 zenész lép majd színpadra.

A Womex világzenei fórumot, amely egyszerre fesztivál, kongresszus és vásár, a világzene kiemelten fontos szakmai találkozója, 1994 óta rendezik meg évente más városban. A rendezés jogát pályázaton lehet elnyerni.

Az eseményen minden évben jelen vannak zenei szakemberek, lemezkiadók, producerek, újságírók, klubok képviselői, így a világzene sokszínűségének ünneplése és új előadók megismerése mellett alkalmat ad üzletkötésre, koncertek és fesztiválok programjának lekötésére.

Az alapító Ben Mandelson angol világzenész így fogalmazta meg céljaikat: "a Womex bátran ugrik előre a jövőbe, és magát a tradicionális és népzenék, na jó, mondjuk ki, a világzenék legelső találkozási pontjaként hirdeti meg. Ez egy be nem fejezett munka, amelyet a résztvevőkkel közösen alakítunk."

Tavaly a kelet-közép-európai városok közül elsőként Budapest volt a Womex házigazdája. Jövőre a lengyelországi Katovice rendezheti meg a világzenei seregszemlét.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!