Szemjon Bicskov lesz a Cseh Filharmónia új főkarmestere

Kultúra, 2017.10.16

Szemjon Bicskov orosz származású amerikai karmester lesz a prágai Cseh Filharmónia új főkarmestere és zenei igazgatója, az öt évre szóló szerződést hétfőn írták alá Prágában.

A 64 éves zenész a 2018/2019-es zenei évadtól veszi át a világhírű Cseh Filharmónia irányítását. A főkarmesteri és zenei igazgatói poszt azután üresedett meg, hogy májusban 71 éves korában súlyos betegségben váratlanul elhunyt Jirí Belohlávek addigi vezető.

Csehország legnevesebb zenekaránál vendégkarmesterként Jakub Hrusa és Tomás Netopil is dolgozni fog.

"A Cseh Filharmónia számára a mai nap nagyon fontos, mert a szerződés aláírásával a zenekarhoz Szemjon Bicskov személyében visszatért a nyugalom és a biztonság. Bízunk abban, hogy munkája legalább olyan sikeres lesz, mint Jirí Belohláveké volt, és folytatni fogja az elődje által elkezdett koncepciót" - nyilatkozta David Marecek, a Cseh Filharmónia igazgatója.

Szemjon Bicskov nem ismeretlen a cseh zenekar számára: vendégkarmesterként már a tavalyi évadtól több darabot is vezényelt. A Cseh Filharmónia 1896-ban alakult és Bicskov a zenekar 12. főkarmestere. Bicskov nevéhez fűződik a Cseh Filharmónia tavaly beindult sikeres Csajkovszkij-projektje is, amelynek keretében a Decca cég számára hanghordozóra játsszák fel az orosz szerző legfontosabb műveit.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!