Szerdán kezdődik a JFF Online Japán Filmfesztivál

Kultúra, 2024.06.04

Szerdán kezdődik a JFF Online Japán Filmfesztivál, amelyen eredeti nyelven, magyar vagy angol felirattal ingyenesen tekinthető meg 23 japán film június 19. és július 3. között. A programot a japán horrorról és a manga atyjáról, Tezuka Oszamuról szóló előadások színesítik.

A Japán Alapítvány Budapesti Irodája rendezésében megvalósuló fesztivál kínálatában június 5. és 19. között 21 kortárs film és 2 klasszikus lesz elérhető. Az anime rajongók Tezuka Oszamu Jungle Emperor Leo (Kimba, a fehér oroszlán) című műfajalkotó remekművét nézhetik meg, amely a japán animáció alapkövévé vált - áll a szervezők MTI-hez eljuttatott közleményében.

Ehhez kapcsolódóan június 7-én 18 órától Lehoczki Péter, az anime-manga kultúrára specializálódott Mondo magazin újságírója tart átfogó, online előadást a rendező, Tezuka Oszamu munkásságáról: az 1928-ban született alkotót tartják az anime- és manga-atyjának, aki rövid élete során 150 ezer manga oldalt készített.

A tájékoztató szerint a fesztiválon látható Josino Kóhei Anime Supremacy (Csúcsanimék!) című alkotása, amely az animegyártás kulisszái mögé kalauzol el. A film a Japán Filmakadémia díjáért folyó versenyben 10 jelölést kapott az idén, a legjobb új színész díját el is nyerte.

Kuriózum az idei kínálatban a japán horror legújabb tehetségeinek négy díjnyertes rövidfilmje: a Japan Horror Film Competition elnevezésű versenyen a fődíjas minden évben lehetőséget kap egy egész estés játékfilm rendezésére. A zsűri elnöke a japán horror egyik úttörője, a Ju-On: The Grudge sorozatból ismert Simizu Takasi volt. A műfajról és annak speciálisan japán jellemzőiről Varró Attila filmesztéta, az ELTE BTK Filmtudomány Tanszék oktatója tart online előadást június 13-án 18 órakor - olvasható a közleményben.

A filmfesztiválon többek között még olyan alkotásokat is láthat a közönség, mint Kinosita Keiszuke Twenty-Four Eyes (Tizenkét szempár) című klasszikusa, amely 1955-ben a Golden Globe-on elnyerte a legjobb külföldi film díját, a Velencei Filmfesztiválon pedig a legjobb film kategóriában jelölték.

Vetítik a Father of the Milky Way Railroad című filmet is, amely a neves japán író, Mijazava Kendzsi életéről szóló családi dráma, főszerepben Jakuso Kódzsival és az alakításáért idén a legjobb mellékszereplő kategóriában a Japán Filmakadémia díjára jelölt Szuda Maszakival.

A Chihayafuru-trilógiájáról ismert Koizumi Norihiro rendező, tavaly a Kinema Junpo Awards-on díjazott The Lines that Define Me (Az engem meghatározó vonalak) című filmje egy fiatalember veszteségéről és az újjászületésről szól. A film két főszereplője sztárnak számít Japánban: Jokohama Rjúszei és Kijohara Kaja. A filmet a hagyományos japán tintafestészet, a szumi-e élőben festett látványos jelenetei teszik még hatásosabbá.

Szintén a Kinema Junpo Awards-on nyert legjobb színész kategóriában Szavada Kendzsi, a The Zen Diary főszereplője: a film a négy évszak természeti szépségein és a szezonális ételek csábításán keresztül elmélkedik arról, hogy mi az igazi gazdagság.

A romantikáé a főszerep a We Made a Beautiful Bouquet című alkotásban, amelyben Szuda Masaki és Arimura Kaszumi - utóbbi elnyerte 2022-ben a Japán Filmakadémia legjobb színésznőjének járó díját - egy párt alakítanak, akiket kapcsolatuk fontos állomásain kísérhetünk végig.

A Kiba: The Fans of Fiction című vígjátékban egy magazin karizmatikus férfi főszerkesztője és egy fiatal női szerkesztő szövetkezik, hogy fenntartsák magazinjaikat. A filmben nyújtott alakításáért 2022-ben Mijazava Hio nyerte a Japán Filmakadémia legjobb új színésznek járó díját.

A fesztiválon látható Baby Assasins című coming-of-age akció-vígjáték két tinilányról szól, akik egyben rendkívül képzett bérgyilkosok is. A Japan Movie Critics Awardson Saori Izawa kapta a legjobb új színésznő díját.

Az I am what I am című filmnek pedig a Vezess helyettem sztárja, Miura Tóko a főszereplője, aki itt egy a külső elvárások kereszttüzében önmagát kereső nőt alakít.

Mint írják, a fesztivál ideje alatt június 5. és június 19. között a https://jff.jpf.go.jp/watch/jffonline2024/hungary weboldalon mindennap elérhető mind a 23 alkotás, amelyeket a lejátszás gomb megnyomását követően 48 órán keresztül akár többször is újranézhet a közönség, választható magyar, angol és néhány film esetében japán felirattal.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!