Szerdától látogatható a felújított geszti Tisza-kastély és a család életet bemutató kiállítás

Kultúra, 2024.06.05

Három éven át tartó felújítást követően szerdától látogatható a Tiszák egykori geszti otthona, benne a család történetét és mindennapi életét bemutató állandó kiállítással - tájékoztatta NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. az MTI-t szerdán.

Az állandó kiállításban eredeti tárgyak, régi festmények és fotók mutatják be a Tisza család és a korabeli Magyarország történetét. A tartalom értelmezését egyebek mellett kosztümös rövidfilmek és hangjátékok is segítik - olvasható a közleményben.

A műemlék nagyértékű festményekkel is gazdagodott, köztük Barabás Miklós Tisza Lajost és Tisza Lajosné gróf Teleki Júliát ábrázoló portréival, valamint Ferraris Artúr Történelmi tarokkparti című festményével. A közlemény szerint kiemelt értéket képvisel ifj. Tisza Kálmán biedermeier íróasztala, amelyet Joseph Danhauser készített, Strobl Alajos gróf Tisza Kálmánt ábrázoló mellszobra, valamint egy falkavadászatot ábrázoló szivartartó, amelyen Almássy Denise - gróf Tisza István unokahúga - gravírozott aláírása látható.

A Tisza család leszármazottjai - Nitsch Gáborné Tisza Ilona, Patay Ilona és Patay Péter - jóvoltából olyan használati tárgyak is szerepelnek a kiállításban, amelyek eredetileg is a kastélyban voltak. Ilyen például Tisza István elefántcsont levélbontója vagy egy márványból készült asztali óra, tetején turulmadárral.

A közlemény idézi Lázár János építési és közlekedési minisztert, aki szerint Geszt és a Tiszák otthonának és életének megismerése segít megérteni a 19. és 20. századot, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy a mai időkben eligazodjunk. A 100 évvel ezelőtti események a mindennapjainkat befolyásolják - hangsúlyozta Lázár János.

"A geszti kastély eredeti állapotának helyreállítása és az egykor az ország közepén, ma pedig legszélén található békési település fejlesztése a polgári kormány feladata, ugyanakkor minden magyar lehetősége is. Lehetőség, hogy a Tisza családot megismerve, megértsük a 21. századot és benne Magyarország helyét Európában" - mutatott rá a miniszter.

A közlemény szerint a rekonstrukció elsődleges célja az volt, hogy az épületegyüttest legutolsó, eredeti állapotában állítsák helyre. A főépületben az egyes helyiségek visszakapták korabeli funkciójukat, mint például Tisza István dolgozószobája; míg a női szalon kiállítótérré és rendezvényhelyszínné is vált, ahol lehetőség van üzleti találkozók, csapatépítő tréningek, konferenciák és polgári esküvői szertartások megrendezésére is.

A késő barokk stílusú épület terei a mai kor elvárásainak megfelelő szolgáltatásokat nyújtanak, ilyen a kávézó és a múzeumpedagógiai foglalkoztatótér. A főépület mellett megújult a kastélykert és park, ahol dísznövények és multifunkciós sportpályák is helyet kaptak. Teljes rekonstrukción esett át a Tiszttartó Ház, az Arany János Emlékház és a Tisza család kriptája. Új elemként fölépült az Arany János Vendégház, ami lehetővé teszi, hogy az idelátogatók akár több napot is eltöltsenek a Tisza család egykori otthonánál.

A közlemény idézi Oláh Zsanettet, az NÖF Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatóját, aki azt mondta: a megújult Tisza-kastély a NÖF NKft. hálózatán belül is egyedülálló, komplex turisztikai fejlesztési mintaprojekt. Területén az állandó kiállítás, a múzeumpedagógiai foglalkoztatótér és a kávézó mellett 29 szobás szálláshely, étterem, közösségi terek, valamint sportpályák is várják a vendégeket.

"A fenntarthatóságot szem előtt tartó hasznosítási koncepciónk központi eleme a helyi közösségek minél szélesebb körű bevonása a felújított épület mindennapi életébe, a térségi munkaerő alkalmazása és a helyi kistermelőkkel, szolgáltatókkal való szoros együttműködések kialakítása" -hangsúlyozta a NŐF Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!