Szombathelyen június 14-16. között rendezik a Bloomsday-fesztivált

Kultúra, 2024.05.29

Június 14-én ismét megkezdődik Szombathely kortárs összművészeti fesztiválja, a Bloomsday, amely három napon át várja kiállításokkal, koncertekkel, pódiumbeszélgetésekkel, fényfestéssel és kültéri installációkkal az érdeklődőket; a fesztivált Nemény András (Éljen Szombathely!) polgármester és Ragnar Almqvist, Írország nagykövete nyitja meg - közölték beharangozó sajtótájékoztatójukon szerdán a fesztivál szervezői.

Horváth Soma (Éljen Szombathely!), a város kultúráért is felelős alplolgármestere emlékeztetett arra, hogy 1994 óta rendezik meg civil kezdeményezésre a Bloomsdayt, amely annak állít emléket, hogy a világhírű író, James Joyce többször megemlíti Ulysses című regényében Szombathelyt mint a regény főhőse, Leopold Bloom származási helyét.

Közölte: a fesztivál kiemelkedő eseménye - a Leopold Bloom Művészeti Alapítványnak köszönhetően - a Szombathelyi Képtárban szombat délután öt órakor nyíló Leopold Bloom Gyűjtemény című kiállítás lesz, amely az alapítvány által díjazott kortárs művészek műveit mutatja be, és amelynek anyaga az alapítvánnyal kötött megállapodás szerint hosszabb ideig Szombathelyen marad megőrzésre.

Elmondta azt is: a múzeumi negyedben található Rákóczi Ferenc utca Leopold Bloom sétánnyá alakul át a fesztivál alatt, számos programmal várja az érdeklődőket.

Szólt arról is, hogy az idei Bloomsdayen is folytatja munkáját a Murális Műhely, amelynek alkotói az Ulysses egy-egy fejezetét festik meg a város épületeinek arra alkalmas falfelületein. Minden évben egy ír és egy magyar művész alkot párhuzamosan, idén Mark Joyce és Koleszár Stella jeleníti meg a regény inspirálta gondolatait.

Csapláros Andrea, a Savaria Múzeum igazgatója elmondta: a Westwerk Egyesület idén is meghívásos kiállítást szervez, amelynek központi témája a talaj, helyszíne pedig a Képtár alatti terület lesz. A különleges tárlat az ember tevékenységének kitett urbanizált talajt, és így az ember-környezet interakciót tematizálja.

Hozzáfűzte: a szombat délután a Szombathelyi Képtárban megnyíló kiállítás Joyce életét és munkásságát mutatja be, valamint azokat az embereket, akik hozzájárultak lenyűgöző művészi teljesítményéhez. A kutatást, az anyag összeállítását és a kurátori teendőket Írország Irodalmi Múzeuma végezte Angela Byrne közreműködésével.

Prieger Szabolcs programszervező a fesztivál zenei kínálatát ecsetelve elmondta: a Rákóczi utcai nagyszínpadon szombat este előbb a Kugler zenekar, majd a Csaknekedkislány, végül pedig a Mirror Glimse ad koncertet.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!