Szovjetunióba hurcoltak emlékéve - Emléktáblát avattak Rohr Magdolna tiszteletére Budapesten

Kultúra, 2016.12.14

Emléktáblát avattak Rohr Magdolna egykori gulág-fogoly tiszteletére Budapesten, az V. kerületi Alkotmány utca 4. szám alatt szerdán - közölte a Nemzeti Emlékezet Bizottságának hivatala az MTI-vel.

Rohr Magdolnát 1945-ben letartóztatták kémkedés, hazaárulás és a szovjetek elleni szervezkedés vádjával, mert nevét megtalálták egy disszidálás közben elfogott férfi noteszében. 1946-ban tízévi, javító-nevelő munkatáborban letöltendő szabadságvesztésre ítélték. 1953-ban, Sztálin halála után térhetett haza.

Azért az Alkotmány utca 4. szám alatt helyezték el emléktábláját, mert ebbe a házba tért vissza nyolcévnyi szovjet fogság után.

Rohr Magdolna hozta létre a Gulagokban Elpusztultak Emlékének Megörökítésére Alapítványt, nevéhez kötődik az 1993-ban, az V. kerületi Honvéd téren felállított gulág-emlékmű, amely az első volt a világon.

Rohr Magdolna 2007-ben hunyt el.

A Nemzeti Emlékezet Bizottsága a közleményben kiemelte, fontosnak tartják, hogy megemlékezzenek a történelemben jelentős szerepet játszó emberekről, az emléktábla avatása is ennek a törekvésnek a része.

A bizottság korábban a szovjet kényszermunkára hurcolt magyar nők, a szovjet fogság XI. kerületi áldozatai és Menczer Gusztáv gulág-túlélő emlékére is avatott táblát.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!