Támogatja a kormány a Magyar Rádió Zenei Együtteseinek működését

Kultúra, 2017.05.17

Együttműködési megállapodást írt alá a Magyar Rádió Zenei Együtteseinek működéséről és finanszírozásáról Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, Vaszily Miklós, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezérigazgatója és Kovács Géza, a Közszolgálati Kulturális Előadó-művészeti Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója szerdán Budapesten.

Támogatja a kormány a Magyar Rádió Zenei Együtteseinek működését Balog Zoltán elmondta, hogy a magyar kormány a minisztérium javaslatára 300 millió forint rendszeres támogatásban részesíti a Magyar Rádió Zenei Együtteseit, a szimfonikus zenekart, a vegyeskart és a gyermekkórust.

Hozzátette: az együttes a klasszikus művek bemutatásán túl elősegíti a kortárs magyar zeneművészet népszerűsítését, valamint nemzeti értéket képvisel. Úgy ítélték meg, hogy szükség van plusz támogatásra, amely segíti az együttes értékőrző tevékenységét és a magas színvonal megtartását. A zenekari és a zenei előadóművészeti kultúránkkal ott vagyunk a világ térképén, s ez indokolja a Magyar Rádió Zenei Együtteseinek támogatását a Közszolgálati Kulturális Előadó-művészeti Nonprofit Kft.-n keresztül - hangsúlyozta a miniszter.

Vaszily Miklós, az MTVA vezérigazgatója közölte: az MTVA megalakulásával több rádió, televízió és az MTI egyesítette erőforrásait annak érdekében, hogy hatékonyan működő közmédia épüljön fel. A rádióval érkező zenei együttesek értékként való megtartása és megőrzése az MTVA számára kiemelkedően fontos - hangsúlyozta, hozzáfűzve: a Magyar Rádió Zenei Együttesei integrált része a közmédiacsoportnak, ezért lényeges, hogy a finanszírozásuk a jelenben és a jövőben biztosított legyen, valamint a magas szakmai színvonal meg tudjon valósulni.

Kovács Géza, a Közszolgálati Kulturális Előadó-művészeti Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, Vegyeskara és Gyermekkara különleges értéket képvisel.

Kiemelte: ezekben az együttesekben olyan különleges készségek vannak, amelyek sok más kórusban és zenekarban nincsenek. A muzsikusok lapról olvasásban például utolérhetetlenek és a kortárs magyar zene ápolásában is pótolhatatlan érdemeket szereztek. "Hallatlan örökség letéteményesei" és rossz volt nézni, hogy mindez már-már veszni látszik - fogalmazott. Hozzátette: a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, Vegyeskara és Gyermekkara az egész országé.

(FOTÓ)
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!