Tematikus fesztiválokkal és ünnepi koncertekkel is készül a jövő évadra a Concerto Budapest

Kultúra, 2024.05.29

A bérletek mellett tematikus fesztiválokkal és ünnepi koncertekkel, rendkívül széles repertoárt felölelő, világsztárokban gazdag programmal várja a klasszikus zene kedvelőit a következő évadban is a Concerto Budapest. Az évad művésze Baráti Kristóf Kossuth-díjas hegedűművész lesz, aki karmesteri szerepben is megjelenik a koncerteken - közölte a zenekar szerdán az MTI-vel.

A közlemény szerint az évadhirdető sajtóeseményen Keller András főzeneigazgató kiemelte: egy nagy létszámú zenei együttes tökéletes leképezése lehet a társadalomnak. Ha jól működik, példát mutathat számos dologban. "A zene összekapcsol, sőt közösséget is tud kovácsolni belőlünk. És mindezt élményalapon teszi, hisz a legnagyobb érzelmeink szavak nélkül élnek bennünk. Ez a feladatunk és a felelősségünk: Össz-Hangot teremteni" - fogalmazta meg Keller András zenekar küldetését és az évad összeállításának kiindulópontját.

Devich Gábor főigazgató az együttműködésekről szólva elmondta: "Bartók tükörben címmel folytatjuk közös programsorozatunkat a Magyar Zene Házával és Batta Andrással; évről évre számos vidéki koncertet adunk a Filharmónia Magyarországgal együttműködve; szoros kapcsolatot ápolunk a Cziffra Fesztivállal, a Haydneummal, a Virtuózokkal és a Nemzeti Filharmonikusokkal".

A közlemény szerint a 2024/25-ös évad tematikus fesztiváljai között lesz a Magyar Kincsek Ünnepe. A Zenakadémián megrendezett őszi fesztiválnapba sűrített koncertsorozaton többek között Eötvös, Dubrovay, Kodály és Liszt művei hangzanak el olyan előadókkal, mint a Lukács Miklós Cimbiózis Trió, Baráti Kristóf vagy Balázs János.

A Hegedű Ünnepe januárban három teljes napon át, két különböző helyszínen vonultatja fel a magyar hegedűművészek krémjét. Műfaji találkozások, mesterek és tanítványok, világjáró sztárok sora jellemzi majd a fesztivált - hangsúlyozták.

Jövőre is megrendezik a Mozart-napot. 2025 márciusának első vasárnapján kamaraművek, versenyművek, szimfóniák reprezentálják majd az egymást követő koncerteken Mozart művészetét. A nap részeként, Simon Izabella jóvoltából, immár hagyományos jelleggel, gyermekprogram is lesz.

A kizárólag zeneakadémiai koncerteket tartalmazó Géniuszok és Volumenek bérlet mellett a 2024/25-ös évadban is elérhető lesz a Müpában megrendezett öt koncertet magában foglaló Favoritok bérlet, valamint a 3-10 éves korosztályt megszólító nyolcalkalmas Manó sorozat.

Az idei év újítása a Névjegyek bérlet, melynek koncertjei minden alkalommal egy zeneszerzőre koncentrálnak, így a bérlet tulajdonosai öt teljes estén át élvezhetik Brahms, Dvorák, Bach, Sosztakovics, Schubert és Csajkovszkij művészetét.

A Géniuszok bérletsorozatban olyan nemzetközi hírű zongoraművészekkel találkozhat a közönség, mint Jevgenyij Koroljov, Pierre-Laurent Aimard, Dina Ivanova, Balázs János és Ljupka Hadzi-Georgieva, hallhatják Gidon Kremer és Baráti Kristóf hegedűjátékát, a kamarazenei színt pedig a Keller Quartet adja a hangversenypalettához.

A Volumenek bérlet hangversenyein Fenyő László és Szűcs Máté szólójával hallgathatják meg Richard Strauss Don Quixote című művét. Chopin f-moll zongoraversenyét Bogányi Gergely játssza, Kelemen Barnabás hegedűjén Mozart és Bach versenyművei csendülnek fel, Gidon Kremer pedig Giedre Dirvanauskaitével Philip Glass kettősversenyét szólaltatja meg. A Bach születésének 340. évfordulójára megrendezett ünnepi hangversenyen Várjon Dénes és Arvid Engegard is közreműködik, Haydn Tóbiás hazatérése című oratóriuma pedig Vashegyi György vezényletével, a Purcell Kórus és a Concerto Budapest előadásában lesz hallható.

A Favoritok bérlet koncertjein olyan művészek tolmácsolásában élvezheti a közönség Brahms, Bach vagy Richard Strauss alkotásait, mint Anthony Marwood, Perényi Miklós és Takács-Nagy Gábor. A Müpába meghívást kapott Szergej Nakarjakov trombitaművész is, aki Mihail Pletnyov trombitaversenyét játssza majd. A hangversenysorozatot Szergej Krilov hegedűjátéka és Beethoven Missa Solemnise zárja a Magyar Rádió Énekkarának közreműködésével.

A zenekar kétszer négy alkalmat magában foglaló Manó sorozatának tematikája: "Zenék térben és időben". A délelőtt és délután is látogatható gyerekprogramok házigazdája idén is Iván Gábor lesz, és a közreműködők között ismét megtalálni Méhes Csaba pantomimművészt. Folytatódnak Simon Izabella Hangfogó koncertjei is, hogy a 8-12 éves korosztály is közelebb kerülhessen a klasszikus zenéhez az összművészeti programokon keresztül.

Rachmaninov 2. zongoraversenyét a zenekar bérleteken kívüli koncertjén hallhatja a közönség Mihail Pletnyov zongorajátékával novemberben, csakúgy, mint a Concerto Budapest nagypénteki hangversenyét, melyen Haydn Krisztus utolsó hét szava a keresztfán című műve mellett Wagner Parsifaljából csendülnek fel az ünnephez méltó szimfonikus zenekari részletek.

A zenekar karácsonyi koncertjén Csajkovszkij művei szerepelnek. Berecz Mihály az 1. (b-moll) zongoraversenyt, Várdai István a Rokokó variációkat adja elő a Concerto Budapesttel a Zeneakadémián. A két versenyművet a Rómeó és Júlia-nyitányfantázia és a Csipkerózsika-szvit öleli körül.

A következő évadban is folytatódik a tavasszal indult Concerto Mesteriskola - írták, kiemelve, hogy a Concerto Budapest vendégművészeinek ingyenes és nyilvános mesterkurzusai rendkívüli népszerűségnek örvendenek.

A közleményben kitértek a nyári programokra is, köztük a Ljubljana Fesztiválra, amelynek keretében július elején a zenekar két koncerten Rachmaninov összes zongoraversenyét előadja Mihail Pletnyovval, valamint az augusztus végén megrendezésre kerülő háromnapos Arcus Temporum Művészeti Fesztiválra, melynek művészeti vezetője ismét Keller András lesz.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!