Tizenkétezer lelettel gazdagodott egy év alatt az orosházi múzeum

Kultúra, 2016.05.20

Egy év alatt tizenkétezer lelettel gazdagodott az orosházi Nagy Gyula Területi Múzeum fémkereső civilekkel kötött megállapodás eredményeként. Az intézmény a leletek raktárba vételére 24 órás akciót indított pénteken - mondta Rózsa Zoltán igazgató, régész az MTI-nek.

Tizenkétezer lelettel gazdagodott egy év alatt az orosházi múzeum Kifejtette: tavaly tavasszal a fémkeresős tevékenységet szabályozó rendelet új fejezetet nyitott az orosházi múzeum életében. Felidézte, hogy 2015. április 1-től magánszemély csak hatósági engedéllyel használhat fémkeresőt, bármilyen régészeti lelet a magyar állam tulajdona, a megtalálónak bejelentési kötelezettsége van a területileg illetékes múzeum felé. A múzeum megállapodást kötött öt, fémkeresős tevékenységet folytató magánszeméllyel, az együttműködés példaértékűvé vált, egy év alatt 12 ezer lelet került az intézménybe - mondta Rózsa Zoltán.

A leleltek között több mint háromezer érme található, emellett ékszereket, övvereteket, gyűrűket, késeket, gyűszűket, ólomplombákat és könyvvereteket is nagy számban találtak.

A tárgyak többsége, körülbelül tízezer darab az 1400-as, 1500-as évekből származik. Ebben az időszakban főként pénzváltással foglalkozó muszlimok lakták Orosházát és környékét, akik az akkoriban fellendülő marhakereskedelem révén nagy vagyonra tettek szert.

A gyűszűk és ólomplombák nagy valószínűséggel Angliából vagy Németalföldről kerültek a békési vidékre, a könyvveretek jelentős része Nürnberg környékéről származhat - mondta az igazgató-régész.

Rózsa Zoltán kifejtette: a leletek leltárba vétele mellett kormeghatározást is végeznek, a középkori darabok tudományos vizsgálatát saját maguk végzik el. Találtak azonban számos római kori érmét is, azokat leltárba veszik ugyan, ám a pontos vizsgálatukat a Magyar Nemzeti Múzeum munkatársai végzik el a későbbiekben.

A szakember elárulta: kidolgoztak egy programot arra, hogy a megtalált tárgyak eredetét minél jobban felkutathassák. Több leletet eljuttattak budapesti és szegedi egyetemek számára, ahol néhány vállalkozó kedvű régészhallgató - egy-egy, a kutatást irányító és támogató nyugdíjas régész segítségével - dolgozza fel a tárgy történetét. Több dolgozat született máris például a könyvveretekről, de egyéb szakdolgozatok és doktori disszertációk is készülőben vannak - mondta Rózsa Zoltán.

Hozzátette: a szombat 10 óráig tartó, 24 órás leltárazás során az érmékkel kezdik a munkát, valamennyi tárggyal biztosan nem végeznek ennyi idő alatt, így az akciónak lesz folytatása.

Az igazgató-régész a legfontosabbnak azt a példaértékű szemléletet tartja, amely a fémkeresős civilekkel a bizalomra épít és a partnerségen keresztül egy nagyon újszerű jövőkép irányába mutat. A leletek megtalálásán túl, azok nyilvántartásba vételével is közösen foglalkoznak.

(FOTÓ)
(MTI)

Galériánk

Tizenkétezer lelettel gazdagodott egy év alatt az orosházi múzeum Tizenkétezer lelettel gazdagodott egy év alatt az orosházi múzeum
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!