Tizennégy témában huszonnégy emlékérmét bocsájt ki jövőre az MNB

Kultúra, 2024.06.03

Jövőre tizennégy témában 24 emlékérme kibocsátását, köztük nyolc, korábban megkezdett sorozat folytatását tervezi a Magyar Nemzeti Bank.

Egy arany, nyolc ezüst és öt önálló színesfém emlékérme szerepel a jegybank 2025-ös érmekibocsájtási programjában - áll az MNB hétfői közleményében.

A nyilvános konzultáció keretében beérkezett észrevételek és ajánlások alapján a 2021-ben indult Országépítő királyok Árpád dinasztiájából elnevezésű sorozat az I. Szent László tiszteletére megjelenő arany, ezüst és színesfém emlékérmékkel gazdagodik, amelyek közül az egyunciás színarany érme egyúttal a jövő évi tervezett emlékérme-kibocsátások legértékesebb darabja lesz.

A magyar vármegyéket és vármegyeszékhelyeket bemutató ezüst emlékérme-sorozat új tagja, a betűrendet követve Békés vármegye és Békéscsaba értékeit emeli majd ki, a téglalap alakú érméket felvonultató Nemzeti parkok-sorozat pedig a fennállásának 40. évfordulóját jövőre ünneplő Aggteleki Nemzeti Park jellegzetességeit mutatja majd be.

A színesfém sorozatok közül a magyar mérnököket és feltalálókat bemutató gyűjtői sorozat részeként Telkes Mária, a napenergia kutatásának egyik úttörője tiszteletére tervez négyszögletű színesfém emlékérmét kibocsátani a jegybank, a Nemzeti Hauszmann Programot bemutató hatszögletű érmesorozat új darabján pedig a Vöröskereszt egykori székháza jelenik majd meg.

A magyar pásztor- és vadászkutyafajtákat bemutató színesfém sorozatban a Kuvasz, a magyar népmesék rajzfilmsorozatok családjában A szorgalmas és a rest leány meséje jelenik meg, a Budai várnegyedről pedig a nemzeti emlékhelyek sorozatban mutatkozik be egy új darab, a sorozatra jellemző paraméterekkel.

Jövőre hat önálló tematikában standard paraméterű ezüst emlékérmék kibocsátását tervezi a jegybank. Jókai Mór 200., az első magyar óvodákat megalapító Brunszvik Teréz 250., Apáczai Csere János 400. születési évfordulója, valamint a Magyar Tudományos Akadémia alapításának, és a látássérültek speciális intézményi formában történő oktatásának bicentenáriuma is az ezüst tematikák között kap helyet. A korábbi, jogi tematikájú emlékérmék analógiáján 2025-ben az Ügyvédi Kamara fennállásának 150. évfordulója alkalmából standard ezüst emlékérme jelenik meg.

Az MNB a jövő évi emlékérme-kibocsátási programjában minden nemesfém emlékérmének alacsonyabb névértékű színesfém változata is megjelenik. Ez a kivitel nem csupán a választékot bővíti, hanem kedvezőbb ára miatt elősegíti az emlékérmék népszerűsítő, ismeretterjesztő szerepének még hatékonyabb érvényesülését.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!