Tizenöt bemutatóval készül az új évadra a debreceni Csokonai Színház

Kultúra, 2024.06.14

Vígjátékokkal, musicalekkel, operettel és operákkal, valamint Szabó Magda:Tündér Lala című mesejátékával várja a közönséget a következő évadban a debreceni Csokonai Színház: 15 bemutató, 14 műsoron maradó előadás, négy vendégjáték és két fesztivál színesíti a kínálatot - hangzott el az új évad műsorát bejelentő sajtótájékoztatón pénteken.

Puskás István (Fidesz-KDNP), Debrecen kultúráért felelős alpolgármestere elismerően szólt az első évadát záró új színházi vezetésről, szerinte munkájuk nyomán "újra társasági beszédtéma lett a színház" a városban, munkájukat élénk érdeklődés övezi.

Mátyássy Szabolcs színigazgató kiemelte, a most záródó évadban 15 bemutatót, csaknem ötszáz előadást tartottak, a produkciókat mintegy kilencvenezer néző látta.

Szavai szerint folyamatosan monitorozták a nézői igényeket, s ahhoz alakították az új éved tervét. A 15 új bemutatóból nyolc lesz "könnyedebb" műfajú, operett, musical, komédia, bohózat, de a prózai művek, az operák és a tánctagozat bemutatói mellett két fesztivál megrendezésére is készülnek.

Ezzel összefüggésben hozzátette: idén is megrendezik a Szabó Magda emlékéhez kötődő Magdafesztet, új kezdeményezésként pedig elindítják a K-Európa Biennále elnevezésű nemzetközi fesztivált.

Utóbbi kapcsán Szabó K. István művészeti vezető megjegyezte: a biennálé címében a "K" Közép-Európára utal, ennek megfelelően a Baltikumtól a görög szigetekig hívnak meg majd előadásokat a seregszemlére.

A művészeti vezető jelezte: szeptember 12-én Lionel Bart Oliver című musicaljének a bemutatójával kezdődik az új színházi évad. A darab rendezője, Tóth Tünde, a nagyváradi Szigligeti színház tagja elmondta: Twist Oliver történetének megidézésével sodró lendületű, sok humorral átszőtt előadásra készülnek, amelyben harminc gyerek lép a színpadra, őket kétszáz jelentkező közül választották ki.

Szabó K. István az új bemutatók közül kiemelte még a Csokonai Teátrumban színre kerülő Szabó Magda-mesét, a Tündét Lala című mesejátékot, a Függönyt fel! című kétfelvonásos bohózatot, Ábrahám Pál Viktória című operettjét, amelyet a nagyváradi Szigligeti színházzal koprodukcióban mutatnak be, de műsorra tűzik Bizet Carmen című operáját, valamint egy estén Puccini Gianni Schicchi zeneművét, illetve Mátyássy Szabolcsnak a Scaevola című, a Bartók plusz Operafesztiválon díjnyertes művét.

A Csokonai Fórum Latinovits termében láthatja majd a közönség a július 24-én a Gyulai Várszínházban debütáló Erkel és a felkelés című előadást, valamint Georg Büchner Woyzeck című darabját, valamint Molnár Ferenc Liliom című színdarabját - ismertette Szabó K. István.

Hozzátette: a Fórum Kóti Árpád termében mutatják be egyebek mellett Samuel Beckett Godotra várva című darabját, a Holokauszt 80 emlékév alkalmából pedig Gilles Ségal A bábjátékos című előadását.

A művészeti vezető elmondta azt is, hogy vendégelődásokkal mutatkoznak be az új évadban Debrecenben a székesfehérvári Vörösmarty Színház, a nagyváradi Szigligeti Színház, és a Szatmárnémeti Északi Színház társulatai.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!