Új néprajzi állandó kiállítás nyílt a szegedi Móra Ferenc Múzeumban

Kultúra, 2024.06.12

Régi dolgok - A szögediség fundamentuma címmel új néprajzi állandó kiállítás nyílt a szegedi Móra Ferenc Múzeumban szerdán.

Fogas Ottó, a Móra-múzeum igazgatója a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával, a Magyar Géniusz Program keretében létrehozott kiállítás megnyitóján úgy fogalmazott, a szegedi nagytáj még néhány évtizede is élő néprajzi hagyományainak megőrzése, továbbvitele, bemutatása az újabb generációknak a közgyűjtemény rendkívül fontos küldetése.

Ezért a múzeum törekszik arra, hogy a néprajzi állandó kiállítás renderesen megújítva, újra és újra felhívja a figyelmet a hagyományok fontosságára - közölte a szakember.

Végh Katalin, a Magyar Géniusz Program főkoordinátora elmondta, a mintegy 3 milliárd forintos költségvetésű program, amely keretében száz projekt és több száz programelem valósult meg, új fejezettet nyitott a csaknem kétszáz éves Kárpát-medencei muzeológia történetében.

A szegedi múzeum - kisebb nagyobb megszakításokkal - 116 éve kínál néprajzi állandó kiállítást látogatóinak. Az első ilyen tárlatot az intézmény egykori igazgatója, Tömörkény István rendezte, akinek egyik tárcájából kölcsönözték az új kiállítás címét is.

A szegedi Kultúrpalota egyik emeleti termében, 130 négyzetméteren berendezett kiállításon mintegy kétszáz tárgyat láthat a nagyközönség, melyek mindegyike egy-egy régi mesterséget vagy néphagyományt elevenít fel különböző audiovizuális eszközök segítségével.

A tárlaton tematikus részek mutatják be a gyékényszövés, a halászat, különböző szakmák - így a többi közt a kékfestő és késes mesterség - emlékeit, a kereskedelem vagy a vallási néprajz hagyományait, a paprikatermesztés és a paprikaőrlés folyamatát, és azt is, egykor milyen fontos szerepet játszott a város gazdaságában a szőlészet és borászat. Nem maradhatott ki a tárlatról a szegedi papucs sem, és a látogatók azt is megtudhatják, mit jelképeztek az egykori parasztházak napsugárdíszes oromzatai.

A Móra-múzeum munkatársai fontosnak tartották a modern, interaktív elemek használatát a tárlaton. Így például az ö-ző nyelvjárást népdalok, mesék segítségével mutatják be: az érdeklődők meghallgathatnak egy tündérmesét a Bálint Sándor által felfedezett zsombói mesemondó, Tombácz János repertoárjából, egy Rózsa Sándor-mondát szintén az ő történetei közül, valamint öt szegedi népdalt is. A szegedi nagytáj, a "szegedi nemzet" határait egy nagyméretű, interaktív képernyő segítségével szemléltetik, amelyen különböző keresőpontok kínálják az információt. Mindezek mellett pedig "beszélő tárgyakkal" is találkozhatnak az érdeklődők.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!