Újabb öt évig Baán László vezeti a Szépművészeti Múzeumot

Kultúra, 2024.06.06

Újabb öt évre Baán László eddigi főigazgatót bízta meg a Szépművészeti Múzeum vezetésével Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter.

Csák János a Szépművészeti Múzeumban tartott csütörtöki budapesti sajtótájékoztatón bejelentette: a bírálóbizottság döntését elfogadva Baán László, a Szépművészeti Múzeum jelenlegi főigazgatója nyerte meg a pályázatot, és december 1-jétől 2029. december 1-jéig folytathatja az eltelt 20 év kiváló munkáját.

Elmondta: Baán László megbízása november végén lejár, és a szaktárca a pozícióra áprilisban újabb öt évre írt ki pályázatot, amelyen a főigazgató egyetlen jelöltként indult a vezetői posztért.

Kiemelte, hogy a kultúra nem egy nemzedék, vagy egy-egy személyiség szüleménye. "A kultúra, az az, amit felismerünk magunkban. És ezért fontosak az ilyen intézményeink, mint a Szépművészeti Múzeum" - mondta, hozzátéve: ezért kerestek olyan embert, aki ezzel tisztában van, ugyanakkor képes a modernitás világában ezt a közlést átadni a következő nemzedékeknek is, valamint képes intézményt működtetni.

Legyen a művészethez vénája, legyen filozófus és közgazdász, és képes legyen embereket irányítani - mondta a miniszter.

Szólt arról is, hogy a kulturális, művészeti szférában számos átalakítás történik. Meghirdették, hogy július 1-jétől a Magyar Nemzeti Múzeum keretében létrejön a Magyar Közgyűjteményi Központ. Ennek célja szintén az, hogy azt a kultúrkincset, ami nekünk magyaroknak, Európa közepén a birtokunkban van, képesek legyünk megmutatni - mondta.

Baán László kiemelte: az eddigi teljesítmény egy fantasztikus csapat eredménye, ezt a munkát szeretnénk tovább folytatni. Több száz éves európai kultúránkat sok minden támadja és tünteti el. A mi dolgunk az, hogy megőrizzük, megvédjük és gyarapítsuk ezt az örökséget - mondta a főigazgató, megjegyezve sok izgalmas feladat vár rájuk.

Az MTI-nek elmondta: az elkövetkezendő években is jelentős, nagy kiállításokkal készülnek, az év végén jubileumi Munkácsy-kiállítás készül és Mezopotámia időszámításunk előtti első évezredi történelmét bemutató tárlat is látható lesz az intézményben.

Kiemelte: jövőre a magyarországi reneszánsz festészet kiemelkedő remekművét, a Vizitációt megalkotó MS mester kiállítása lesz látható. A nagy mesterek életművét bemutató nemzetközi kiállítások közül a 2026-ra tervezett, francia Paul Gauguin művészetét bemutató, átfogó tárlatot emelte ki.

Kitért arra is: az évtized végére el kell készülnie a Városligetben az Új Nemzeti Galériának. A kivitelezés a tervek szerint 2025-ben kezdődhet meg, és három éven belül el is készülhet az épület az egykori Petőfi Csarnok helyén.

Ezzel Európa legizgalmasabb kulturális negyede jön létre, amely hosszú évtizedekre versenyelőnyt biztosít számunkra - emelte ki.

A minisztérium közleménye szerint Baán László 2004 óta vezeti a Szépművészeti Múzeumot. Irányítása alatt az intézmény Kelet-Közép-Európa leglátogatottabb múzeumává vált. A Szépművészeti vezetése alatt többször is bekerült a világ száz leglátogatottabb múzeuma közé, 2022-ben 750 ezer, az elmúlt évben pedig 820 ezer látogatója volt.

Kiemelik, az utóbbi években számos kiemelkedő remekművel gyarapodott a múzeum gyűjteménye, valamint emlékeztetnek arra is, hogy a Seuso-kincsek hazahozataláról magyar részről főként Baán László tárgyalt.

2012-ben a Szépművészeti Múzeum újraegyesült a 1957-ben leválasztott Magyar Nemzeti Galériával, azóta Baán László mindkét intézmény főigazgatója. Vezetése alatt lezajlott a Szépművészeti Múzeum több mint három évig tartó rekonstrukciója, ennek köszönhetően megújult és megnyílt a Román Csarnok is. Igazgatása alatt előrelépés történt a múzeumi gyűjtemény megóvásának feltételrendszerében is: 2019-ben megnyílt az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ (OMRRK).

(FOTÓ)
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!