Újra áll Miskolc egyik legismertebb építménye, a Villanyrendőr

Kultúra, 2024.06.05

Immár emlékműként, a régi helyén, megújult formában állította fel a miskolci önkormányzat civil összefogással és vállalkozói segítséggel a város egyik legismertebb építményét, a Villanyrendőrt.

Újra áll Miskolc egyik legismertebb építménye, a Villanyrendőr Veres Pál (Függetlenek SZIVE-MSZP-Momentum-Párbeszéd- Jobbik-LMP-DK-Mindenki Magyarországa-Velünk a Város) polgármester a szerdai átadón az MTI-nek elmondta, a vármegyeszékhely identitása és történelme szempontjából nagyon fontos, hogy a város megőrizze a hagyományait, emlékeit.

Hozzátette, az eredeti építményt már több mint negyven éve lebontották, de mintegy tíz évvel ezelőtt civilek, lokálpatrióták és várostörténettel foglalkozók kezdeményezték a "visszaállítását". Bár az ötlet évekig "pihent", néhány éve vállalkozók keresték meg az önkormányzatot, hogy hajlandóak lennének pénzt és munkát áldozni a Villanyrendőrért - mondta.

Megjegyezte, a városi önkormányzattal azt remélik, az építmény erősíti majd Miskolc identitását, és a miskolciaknak, valamint az oda látogatóknak "turisztikailag is érdekes" találkozási pont lesz.

Szopkó Tibor (Momentum) alpolgármester köszöntőjében arról beszélt, a miskolci az ország "legerősebb identitása", és ez részben történelmi példákból fakad. Szerinte a Villanyrendőr Miskolc nagyvárossá válásának egyik szimbóluma.

Kiemelte, nem az önkormányzaton múlott az építmény visszaállítása, nekik csak támogatniuk kellett a vállalkozók és a civilek munkáját. Hozzátette, a "polgárosult Miskolcon" számos köztér, épület épült vagy újult meg közadakozásból.

Szunyogh László főépítész beszédében a Villanyrendőrre utalva kijelentette: a múltat úgy kell használni, hogy lehessen belőle építkezni.

Szántó István, a civil kezdeményezők egyike arról beszélt, a Villanyrendőr a Mancs-szoborral és a Szinva teraszon található Miskolci lányok szoborcsoporttal egységes turisztikai vonzerőt ad majd a környéknek.
(MTI)

Galériánk

Újra áll Miskolc egyik legismertebb építménye, a Villanyrendőr Újra áll Miskolc egyik legismertebb építménye, a Villanyrendőr Újra áll Miskolc egyik legismertebb építménye, a Villanyrendőr
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!