Újra Márta István a Magyar Fesztivál Szövetség elnöke

Kultúra, 2018.03.02

Ismét Márta Istvánt választotta elnökének tisztújító közgyűlésén a Magyar Fesztivál Szövetség (MFSZ).

A legnagyobb hazai fesztiválszakmai szervezet, a 201 tagot tömörítő Magyar Fesztivál Szövetség közgyűlésén Márta István beszámolt az elmúlt három év munkájáról, ismertette a 2017-es év mérlegét és a 2018-as pénzügyi tervet. Ezek elfogadását követően a közgyűlés módosította a szövetség alapszabályát, valamint működési szabályzatát, majd a jelöltek bemutatkozása után megválasztották az új tisztségviselőket - közölte a szövetség pénteken az MTI-vel.

Újabb három évre kapott bizalmat Márta István elnök (a Művészetek Völgye alapítója, a Bőköz-Ormánság fesztivál igazgatója, a Kapolcska Program vezetője), Borsa Kata alelnök (Öt Templom Fesztivál - Győr) és Elekes Zoltán alelnök (Hungarikum Fesztivál - Szeged). A Felügyelő Bizottság élére Gál Gábor került, bizottsági tag lett Bak Lajos és Rózsa Zoltán.

"Bár konkurenciát jelentünk egymásnak, szövetségünk a gyűlöletmentes összefogásról is szól. Arról, hogy a többmilliós látogatószám ne csak statisztikai adat legyen, a közönségnövelés mellett tudatosítsuk magunkban a közönségnevelés fontosságát is" - idézte a régi-új elnök beszédét a közlemény. Márta István fontos célnak nevezte a fesztiválok innovatív, minőségi fejlesztését, legyen szó művészeti, közösségi, népművészeti vagy gasztrokulturális rendezvényekről.

Mint elhangzott, a fesztiválforrások növelése mellett a szövetség fontos feladata a folyamatos kutatások, elemzések elkészítése, csakúgy, mint a határokon túli magyar fesztiválokkal való együttműködés.

A közgyűlést szakmai program követte, ahol az Európa Kulturális Fővárosa 2023 három döntőbe jutott városa, Debrecen, Győr és Veszprém projektcsapatának vezetői mutatták be pályamunkáikat. Ezután beszámoló hangzott el az MFSZ és a Magyar Művészeti Akadémia közös tavalyi fesztiválkutatásának eredményéről. A rendezvény meghívott előadója volt Princzinger Péter, a Magyar Turisztikai Szövetség elnöke.

Az esemény zárásaként a Magyar Fesztivál Szövetség elnöksége átadta a Magyar Fesztivál Regisztrációs és Minősítési Program újonnan alapított elismerését, a kiemelkedő fesztiválokat díjazó Beke Pál Nívódíjat. A Szurdi Éva keramikus által készített alkotást idén a Kolozsvári Magyar Napok, a Paloznaki Jazzpiknik, a budapesti Rosália Fesztivál és a pécsi Zsolnay Fényfesztivál kapta.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!