V. Nagy Nándor képzőművész alkotásaiból nyílik kiállítás a Tornyai-múzeumban

Kultúra, 2024.06.12

Az emberi psziché örök és örökkön változó vidékeire, az álmok és a mítoszok univerzumába kalauzolja a látogatókat a V. Nagy Nándor képzőművész munkáiból rendezett kiállítás anyaga, amely szombattól látható a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeumban - tájékoztatta a közgyűjtemény az MTI-t.

A hódmezővásárhelyi születésű és a dél-alföldi városban élő és alkotó V. Nagy Nándor immár negyedszázada dolgozik restaurátorként a Tornyai János Múzeumban, képzőművészként pedig csaknem két évtizede rendszeres kiállítója különböző országos tárlatoknak.

Archaikus formanyelvét - korábbi plasztikai és grafikai munkáiban a teremtés és az eredet kérdéskörét fogalmazta meg - felhasználva legújabb műveiben a 21. századi ember saját belső világának (lét)kérdéseit feszegeti.

A tavaly mutatta be először új gondolati témájának sorozatát, amely viseletes fém szerszámdarabok, és a fa- vagy kő alapformák találkozásából született legújabb plasztikákban, valamint az ember szellemi, avagy spirituális jellemzőinek ábrázolását felvállaló érzékeny festményekben öltött formát.

Ahogy Nagy Imre művészettörténész - a múzeum korábbi igazgatója - fogalmaz: "V. Nagy Nándor A lét művészete című tárlata tovább gazdagítja és árnyalja ezt az innovatív, de mégis évezredes mélységekből merítő önreflexív képet. Utazásra invitál bennünket, de nem távoli tájakra, hanem az emberi psziché örök és örökkön változó vidékeire, az álmok és mítoszok archetípusoktól gazdag belső univerzumába."

A művészettörténész szerint V. Nagy Nándor mindennapi közgyűjteményi, restaurátori munkájában olyan inspirációkat szerez az ősi régészeti, néprajzi használati vagy kultikus tárgyak közelsége által, amelyek meghatározó forrásként szolgálnak művészetére. Mind a képzőművész portréfestményei, mind kitárt karú, vagy szárnyakkal, illetve tollakkal "légiesített" plasztikai figurái a belső, spirituális képességek és lehetőségek feltárásának, valamint megörökítésének az igényével születtek, felfedezve és megtalálva a lét szárnyalásának lehetőségét.

A szeptember közepéig látható kiállítás szombati megnyitója összművészeti élményt kínál a vendégeknek. Az alkotások között Nagy Imre művészettörténész beszélget a képzőművésszel, mialatt Heigl László, az Economi Bass bőgőse, illetve a Madamas zenekarból Munkácsi Ádám - a fúvós hangszerek mellett szintetizátort szólaltatva meg - különleges zenei aláfestésről gondoskodik.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!