Vallai Péter Kortárs Előadóművészeti Fesztivál az RS9 Színházban

Kultúra, 2015.02.08

Vallai Péter Kortárs Előadóművészeti Fesztivált rendez február közepén az RS9 Színház és a Vallai Péter Kortárs Előadóművészeti Alapítvány. A négynapos program keretében több mint harminc kortárs, irodalmi adaptációra épülő zenei és színházi produkció lesz látható.

A két februári hétvégén, 13-án és 14-én, valamint 20-án és 21-én zajló programot Esterházy Péter, Koltai Lajos és David Yengibarjan nyitja meg. A fesztiválnak a budapesti RS9 Színház három előadótere ad otthont.

Vallai Péter 2012 novemberében bekövetkezett váratlan halála után barátai - Dobay Dezső, a Vallait sokszor foglalkoztató RS9 Színház igazgatója, Verasztó Lajos, a Dover nyelviskola ügyvezető igazgatója, a művész egykori főiskolás társa és Kőváry Katalin rendező, akivel húsz évig együtt vitték az Éjszakai Színház nevű alternatív formációt - úgy döntöttek, hogy létrehoznak egy alapítványt Vallai Péter emlékének és életművének ápolására, a kortárs irodalom népszerűsítésére.

A fesztivál ötlete Dobay Dezsőtől származott, aki tavaly ősszel váratlanul elhunyt. Munkáját az RS9 új igazgatója, Lábán Katalin folytatta. Az idei rendezvénnyel a szervezők egyúttal a fesztivál szellemi atyjának is emléket állítanak.

A fesztiválra előválogatás és műfaji megkötés nélkül várták a kortárs irodalomból merítő produkciók jelentkezését. A hatalmas érdeklődés miatt az eredetileg 2014. november 25-ére – Vallai Péter születésnapjára – tervezett eseményt 2015 februárjára halasztották. A fesztiválon szereplő produkciókat öttagú zsűri bírálja el, amelynek elnöke Turczi István költő, tagja Igó Éva, a Vígszínház színművésze, Hámori Ildikó, a Magyar Színház színművésze, valamint Bíró Dénes, a Színházi Dramaturgok Céhének képviseletében és Kőváry Katalin, a Vallai Péter Kortárs Előadóművészeti Alapítvány részéről. A közönségdíjasra a nézők a megváltott belépőjegyükkel szavazhatnak. A fődíj 300 ezer forint, amelyet egy új produkció létrehozására fordíthat a nyertes. Az eredményhirdetést és a díjkiosztó ünnepséget február 21-én este tartják meg az RS9 Színház színháztermében. A ceremónia előtt versenyen kívül bemutatják a VALVEL-szonett című projektet. Az előadást Valcz Péter színművész, Vallai Péter fia hozta létre. Felvételről hallható és látható lesz az a szonett is, amelyet tizenhárom kortárs költő írt Vallai Péter tiszteletére. A fesztiválprogram minden nap 13 órakor kezdődik, az előadások 500 forintos jeggyel látogathatók, de az összes előadásra érvényes fesztiválbérlet is válthatnak az érdeklődők.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!