Vasadi Péter halála - Szentmártoni János: transzcendens lírája a szabadságra nevel

Kultúra, 2017.11.24

Vasadi Péter transzcendens lírája szeretni, alázatra és irgalomra tanít, a szabadságra neveli az embert - mondta az MTI-nek a Magyar Írószövetség elnöke a 91 éves korában, pénteken elhunyt költőre emlékezve.

Bár későn kezdett el verset írni, és pályája csupán az 1970-es években indult el sok hányattatás után, Vasadi Péter hatalmas életművet épített fel - hangsúlyozta Szentmártoni János.

Vasadi Péter nemzedékének egyik utolsó képviselője, a 20. század nagy tanúja volt, halála hatalmas veszteség az Írószövetség és a magyar irodalom egésze számára - fogalmazott az elnök. Hozzáfűzte: leginkább talán Pilinszky Jánoséval rokonítható lírája mellett Vasadi Péter prózai és esszéírói teljesítménye is jelentős.

Esszéiben verseihez hasonló költői tömörséggel, izzó nyelven fogalmazta meg örök emberi üzeneteit - emelte ki. Szentmártoni János szerint Vasadi Péter önmagát közvetítőnek tekintette, aki "csupán" átengedi magán a felsőbb sugallatokat.

Vasadi Péter Kossuth- és József Attila-díjas író, költő, esszéista és irodalomkritikus, a nemzet művésze és a Magyar Írószövetség örökös tagja 91 éves korában, pénteken hunyt el.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!