Veszprém legrégebbi épületének maradványait találhatták meg helyi régészek

Kultúra, 2024.06.07

A középkori Veszprém legrégebbi, 10-11. századi épületének maradványait találhatták meg a helyi Laczkó Dezső Múzeum régészei, akik eredményeiket pénteken ismertették a veszprémvölgyi ásatás helyszínén.

Középkori falmaradványokat tártak fel Veszprémben Péterváry-Szanyi Brigitta múzeumigazgató elmondta: a vármegyében a régészeti feladatellátás elsősorban intézményükhöz tartozik, ezért kezdtek április végén, egy, az egykori jezsuita templom mögötti építkezéshez kapcsolódóan megelőző feltárásba.

A területen nagy számban találtak kerámiatöredékeket, állatcsontokat, orsógombokat, valamint néhány vastárgyat is, továbbá egy 10-11. századi épület maradványait.

Pátkai Ádám Sándor régész emlékeztetett: az egykori kolostor feltárása már korábban megtörtént, de a környékéről nem voltak ismertek ilyen korai leletek. A mostani feltárás azonban egyértelműen ehhez a korszakhoz, a kolostor alapításának időszakához kötődik, sőt akár az alapítás előttre is tehetők a megtalált leletek - jelezte.

A régész bemutatta a feltárás során talált edénytöredékeket, valamint azt a száraz agyagba rakott kőfal alapot, amely minden bizonnyal a város legkorábbi épületének része lehet. Elmondta, a mintegy tíz négyzetméteres sátortetős, földbe mélyített háznak megtalálták a kőfal alap mellett az oszlophelyeit és a kemencéjét is.

A helyszínen nagy mennyiségben találtak égett maradványokat, amelyből azt feltételezik, hogy tűz pusztította el az épületet - tette hozzá.

A leletek pontos korát természettudományos vizsgálatokkal fogják meghatározni a szakemberek. (FOTÓ)
(MTI)

Galériánk

Középkori falmaradványokat tártak fel Veszprémben Középkori falmaradványokat tártak fel Veszprémben Középkori falmaradványokat tártak fel Veszprémben
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!