Vincze Máté: az egyetemek, a levéltárak és az országos közgyűjtemények együttműködése kiemelten fontos

Kultúra, 2024.05.29

Az egyetemek, a levéltárak és az országos közgyűjtemények együttműködése kiemelten fontos - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) közgyűjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára szerdán a Miskolci Egyetemen felépült Tudományos Adatelemző Módszertani Központ és Levéltári Nyílt Kutatási Adatforrástár, valamint a felújított egyetemi könyvtár, levéltár és múzeum műszaki átadásán.

A magyar kormány 13,2 milliárd forinttal járult hozzá az egyetem könyvtárának, levéltárának és múzeumának felújításához, valamint ahhoz, hogy a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Levéltár "modern, huszonegyedik századi" raktározási és feldolgozási egységgel bővüljön - ismertette.

Vincze Máté szerint a beruházás létrejötte "hatalmas összefogás eredménye", a közgyűjtemények és az egyetemek összefonódását, közös munkáját pedig "szinte természetes szimbiózisnak" nevezte.

Mint mondta, az egyetemi gyűjtemények alapvetően az egyetemi identitást, míg a közgyűjtemények az országos, nemzeti identitás alapját adják.

Vincze Máté úgy fogalmazott, az épület "belakásához és felfejlesztéséhez" minden strukturális erőforrás adott, ott a levéltár mintegy húszezer folyóméternyi iratot fog tárolni. A raktározás mellett az épületben restaurálás és feldolgozás is fog folyni - fűzte hozzá.

A helyettes államtitkár arról is beszélt, örül, hogy a beruházással kezdetét vette az együttműködés a közgyűjtemények és az egyetem között, és kiemelte, az összefogáshoz "Magyarország kormánya a jövőben is minden támogatást meg fog adni".

Nyul Zoltán, az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) magasépítési beruházásokért felelős helyettes államtitkára köszöntőjében kiemelte, minőségi felsőoktatás, kutatás és minőségi kulturális szféra nélkül nem ér annyit az ország, mint azokkal.

Megjegyezte, a kormány számára nagyon fontos, hogy ezek "infrastrukturális lábát" biztosítsa, a miskolci beruházáshoz hasonlóktól pedig elvárható, hogy funkcionális, gazdaságossági, üzemeltethetőségi és esztétikai szempontból is rendben legyenek.

Kiss János (Fidesz-KDNP) országgyűlési képviselő köszöntőjében egyebek mellett arról beszélt, hogy az átadott fejlesztések abban is segítenek, hogy a Miskolci Egyetem helyt tudjon állni a magyar fiatalokért folyó versenyben. Kiemelte, az intézmény "biztos támasza Miskolc kulturális, gazdasági jövőjének".

Horváth Zita, a Miskolci Egyetem rektora úgy fogalmazott, hogy a vármegyei levéltár egyetemre költözése a két intézmény között "fizikai és szellemi" átjárást fog biztosítani. A közös képzések, kutatások, konferenciák, valamint a Kutatók Éjszakája és a Múzeumok Éjszakája programsorozatok az eddig is meglévő együttműködést "magasabb szintre" helyezik - tette hozzá.

Szabó Csaba, a Magyar Nemzeti Levéltár (MNL) főigazgatója kiemelte, a beruházással Magyarországon egyedülálló konzorcium jött létre, melyben az egyetem és a vármegyei levéltár közötti együttműködés veszi kezdetét. Hozzátette, a levéltárak mellett a tudományegyetemek is nélkülözhetetlenek egy országban.

Szendi Attila, a Miskolci Egyetem Könyvtár, Levéltár, Múzeum főigazgatója ismertette, a fejlesztés eredményeként az egyetemi könyvtár, levéltár és múzeum megújult épületében 2400 négyzetméter alapterületű, teljesen felújított olvasóterem áll a hallgatók rendelkezésére a jövő tanévtől.

Az egyetemi közgyűjtemények raktári kapacitása mintegy 2500 folyóméterrel bővült, az MNL vármegyei levéltárának új épületében az irodák mellett helyet kapott a 20 ezer folyóméternyi irat tárolására alkalmas raktár is - tette hozzá.

Fükő László, az Universitas Miskolcinensis Alapítvány kuratóriumi elnöke közölte: az egyetemi vezetéssel közös céljuk az, hogy a tudományos életet támogató fejlesztésekkel dinamikus, az innovációra nyitott egyetem hosszú távú jövőjét alapozzák meg, mely a gazdasági szereplők számára is értékes.

(FOTÓ)
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!