Závogyán Magdolna: a Magyar Géniusz Program soha nem látott lehetőségeket teremtett a vidéki múzeumok számára

Kultúra, 2024.05.25

A Magyar Géniusz Program soha nem látott lehetőségeket teremtett a vidéki múzeumok számára - hangoztatta a kultúráért felelős államtitkár szombaton Kecskeméten

Závogyán Magdolna a Katona József Múzeum Ezek a képek mind beszélnek című kiállítás megnyitóján azt mondta, minden áron el kell kerülni, hogy a közgyűjtemények "saját maguk múzeumává váljanak".

Hozzátette, a hazai intézmények megértették ezt az üzenetet, világosan látják, hogy ki kell lépni a pusztán megőrző, statikus szemléletmódból és mozgásba kell hozni az örökséget. Rámutatott: a kormányzat - felismerve a múzeumi szakterület kiemelt jelentőségét - támogatja az intézményeket és megteremti a keretet azok korszerű működésére és fejlődésére.

Závogyán Magdolna kiemelte: a kormány a Magyar Géniusz Programban mintegy 3,5 milliárd forint támogatást biztosított a magyar múzeumoknak határokon innen és túl, szerte a Kárpát-medencében. A program keretein belül az év végéig 38 állandó-, 26 időszaki kiállítás, és 39 tudományos projekt valósul meg - fűzte hozzá.

A kultúráért felelős államtitkár ismertette, a Katona József Múzeum az állandó képzőművészeti kiállítás megszervezése mellett sikeresen pályázott az intézmény infrastrukturális felújítására is. Mint mondta, a Cifrapalota Kecskemét szimbolikus épülete, jogos igény volt az országos jelentőséggel is bíró képzőművészeti gyűjtemény kiállítására, és a helyet adó épített örökség belső korszerűsítésére. "A kultúra él, körülvesz, gyógyít és inspirál" - zárta ünnepi beszédét Závogyán Magdolna.

Rosta Szabolcs múzeumigazgató azt mondta, az épületben olyan fejlesztések történtek, hogy "túlzás nélkül 120 éves álom valósult meg". Ismertetése szerint az intézmény csaknem 100 millió forint kormányzati támogatást kapott a kiállításra és a fejlesztésre.

Jánosi István (Fidesz-KDNP), kecskeméti önkormányzati képviselő arról beszélt, hogy minden kecskeméti büszke lehet a kiállításra, hiszen az átfogó képet ad a magyar képzőművészet 20. századi első felének történetéről. A múzeum ezzel olyan közgyűjteményt kínál, amely a hazai és a külföldi látogatók számára is vonzó lehet - tette hozzá.

A tárlatról szóló sajtóanyagban azt írták, a kiállítás 308 négyzetméternyi alapterületén összesen 138 műalkotás, ezen belül 114 festmény, 15 iparművészeti tárgy (üveg, kerámia, textil), 8 folyamatosan cserélődő grafika és egy szobor kerül a látogatók elé.

A szecessziós Cifrapalota második emeletén helyet kapott kiállítás hat tematikai egységből áll: a Kecskeméti Művésztelep első korszaka (1909-1919), Farkas István (1877-1944) életműve, Tóth Menyhért (1904-1980) életműve, Mednyánszky László (1852-1919) életműve, Nagy István (1873-1937) művészete és a magyar művészet a 20. század első felében.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!