Závogyán Magdolna: köszönet illeti mindazokat, akik szívükön viselik a hazai dzsessz ügyét

Kultúra, 2024.06.08

Köszönet és elismerés illeti mindazokat, akik szívükön viselik a hazai dzsessz ügyét, értik és érzik a minőségi kultúraközvetítés, az értékteremtés fontosságát - fogalmazott Závogyán Magdolna, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) kultúráért felelős államtitkára  szombaton Budapesten, a Jazz és Bor Ünnepe fesztivált záró gálakoncerten.

Jazz és bor hétvége a Margitszigeti Szabadtéri Színházban "Magyarországot méltán emlegetjük zenei nagyhatalomként, e státuszhoz pedig a hazai dzsesszelőadók is jócskán hozzáteszik a maguk részét" - hangsúlyozta Závogyán Magdolna.

Kiemelte: a hazai dzsesszformációk igen kiváltságos helyzetben bontakozhatnak ki, mert kivételesen egységes képviseletüket, a példás szakmai összefogást a mintegy 400 tagot számláló Magyar Jazz Szövetség biztosítja. "Ma Magyarországon remek dolog a zenét választani hivatásként, remek dolog dzsesszt játszani, mert minden körülmény adott ahhoz, hogy megalkuvás nélkül szóljon a muzsika lélektől lélekig" - fogalmazott Závogyán Magdolna.

Bán Teodóra, a Margitszigeti Színház ügyvezető igazgatója és művészeti vezetője elmondta: a Magyar Jazz Szövetség és a Margitszigeti Színház első alkalommal rendezte meg a Jazz és Bor Ünnepe Fesztivált, amelyen a látogatók a legjobb hazai dzsesszzenészeket hallhatták és 14 magyarországi pincészet borait kóstolhatták meg.

Kiemelte: pénteken és szombaton a víztorony lábánál a magyar dzsessz fiatal feltörekvő tehetségei léptek fel, egyértelműen bebizonyítva, hogy mint új generáció, méltó utódai a magyar dzsessz nagyjainak.

A szervezők tájékoztatása szerint a fesztivált a Magyar Jazz Szövetség és a Margitszigeti Színház együttműködésében a margitszigeti víztorony lábánál tartották pénteken és szombaton.

Pénteken délutántól a Kerengőben fiatal előadók minikoncertjei, borkóstolás, szakmai beszélgetések és a pincészetek bemutatkozása várta az érdeklődőket. Szombaton napközben a Horváth Balázs trió, az Emingo, a Fehér Márió Fábió Quartet zenélt.

A kétnapos esemény A csodálatos magyar jazz című gálakoncerttel zárult szombat este, melyen a Hot Jazz Band, a Budapest Ragtime Band, a BJC Big Band, az Art Blakey Tribute Band, a Szakcsi Jr Trio, a Jazz-Funk All Stars, Bolba Éva, Szőke Nikoletta, Oláh Kálmán, Berki Tamás, Tony Lakatos, Szalóky Béla, Dennert Árpád és Borlai Gergő részvételével összesen 50 zenész adott műsort a Margitszigeti Színház nagyszínpadán.

A fesztivál ideje alatt bemutatkoztak a magyar borrégiók, borvidékek borászatai.

(FOTÓ)
(MTI)

Galériánk

Jazz és bor hétvége a Margitszigeti Szabadtéri Színházban Jazz és bor hétvége a Margitszigeti Szabadtéri Színházban
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!