Önkormányzat 2019 - Jogerőssé vált a roma országos nemzetiségi választás eredménye is

Önkormányzati választás, 2019.11.20

Jogerőssé vált a roma országos nemzetiségi választás eredménye is, miután a Kúria szerdán elutasította az eredménymegállapító határozat ellen benyújtott jogorvoslati kérelmet.

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) november 14-én állapította meg a roma nemzetiségi országos választás eredményét, eszerint az Országos Roma Önkormányzatban az Országos Roma Önkormányzatban (ORÖ) a Lungo Drom Országos Cigány Érdekvédelmi és Polgári Szövetség 20, a Fiatal Romák Országos Szövetsége 18, a Roma Polgárjogi Mozgalom B.-A.-Z. Megyei Szervezete 5, a Phralipe Független Cigány Szervezet Országos Szervezete - Központi Szervezet 4 mandátumot szerzett.

Az NVB határozata ellen a jogorvoslati határidő lejárta előtt bírósági felülvizsgálati kérelmet nyújtottak be. A kérelmező szerint jogszabályellenesen bonyolították le a szavazást, ezért a választási eredmény nem tükrözte a roma választópolgárok valós akaratát, és hivatkozott az érvénytelen szavazatok magas arányára is.

A Kúria azonban szerdai végzésében a jogorvoslati kérelmet érdemi vizsgálat nélkül elutasította, mert a kérelmező nem igazolta érintettségét az ügyben. A Kúria végzése jogerős. A döntéssel az NVB eredményt megállapító határozata jogerőre emelkedett.

Az október 13-ai országos nemzetiségi választás eredménye a 13 nemzetiség közül 12 vonatkozásában - bolgár, görög, horvát, lengyel, német, örmény, román, ruszin, szerb, szlovák, szlovén, ukrán - már korábban jogerőssé vált és a képviselők átvehették mandátumukat. A roma országos önkormányzat képviselői hétfőn vehetik át mandátumukat.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!