Önkormányzat 2019 - NVB: a területi választási bizottság helyes döntést hozott Várföldével kapcsolatban

Önkormányzati választás, 2019.11.20

Helyes döntést hozott a Zala megyei területi választási bizottság, amikor eredményt hirdetett a várföldei megismételt választás után - állapította meg szerdai ülésén a Nemzeti Választási Bizottság (NVB).

Az ügy előzménye, hogy Várföldén a helyi választási bizottság a november 10-i megismételt szavazás után sem hirdetett eredményt, mert úgy ítélte meg, ismét sok "idegen" vett részt a szavazásban. Az egyik polgármesterjelölt azonban a megyei területi választási bizottsághoz fordult, a helyi választási bizottság "hallgatása miatt", amiért az nem állapította meg a választás eredményét.

A területi választási bizottság megállapította a helyi választási bizottság jogszabálysértését, arra hivatkozva, hogy a választási eljárásról szóló törvény alapján a helyi választási bizottságnak a szavazóköri összesítést követően meg kell állapítania a választás eredményét. Ezt a feladatát azonban nem teljesítette a várföldei bizottság.

A területi választási bizottság egyúttal megállapította a választás eredményét is, a megválasztott polgármester 96 érvényes szavazattal Tóth Árpád független jelölt lett, aki a kifogás benyújtója is volt. Az egyéni listás képviselő-választás alapján a képviselő-testületbe bekerült négy független jelöltet is megnevezte a bizottság. Egy esetben szavazategyenlőség miatt sorsolással döntött a megválasztott képviselő személyéről.

A tvb határozata ellen jogorvoslatot nyújtottak be az NVB-hez, az NVB azonban szerdai ülésén arra jutott, jogszerűen állapította meg a tvb a megismételt választás eredményét. Az NVB szerint nem volt mérlegelési joga a hvb-nek, hogy megállapítja-e az eredményt, illetve nem volt jogorvoslati kérelem, ami alapján a hvb úgy dönthetett volna, hogy eredménytelen a szavazás. Az NVB szerint a hvb hibázott, amikor jegyzőkönyvi döntésbe foglalta, hogy a Pécsi Ítélőtábla döntése szerint a településen szavazó idegenek ismét nagy számban szavaztak.

Az NVB határozata ellen három napon belül a Kúriához lehet fordulni.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!