Orosz hadművelet - A francia elnök diplomáciai egyeztetések sorozatát bonyolítja

Orosz-ukrán háború, 2022.02.27

A francia elnök, Emmanuel Macron vasárnap diplomáciai egyeztetések sorozatát bonyolította - jelentette be az Elysée-palota, azaz a francia elnöki hivatal.

Emmanuel Macron Macron Ursula Von der Leyennel, az Európai Bizottság vezetőjével "a szankciók szigorításáról" egyeztetett, és mindketten üdvözölték Japán döntését, hogy csatlakozik a G7 országokhoz a további szankciókat illetően.

Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnökkel folytatott telefonos megbeszélésén Emmanuel Macron egyetértett abban, hogy el kell kerülni, hogy a "térség lángba boruljon", míg Ilham Aliyev azeri elnökkel a humanitárius segítségről egyeztetett a francia elnök, aki előző nap Moldova, Georgia és Fehéroroszország vezetőit hívta fel Oroszország szomszédjai közül.

A francia elnök tárgyalt Abu-Dzabi trónörökösével, Mohamed bin Zájed al-Nahján herceggel is "a közös munkáról" annak érdekében, hogy "folytatódjék Oroszország elszigetelése az ENSZ Biztonsági Tanácsában".

Vasárnap délután Macron Mohamed bin Szalmán szaúd-arábiai trónörökössel és Nikol Pasinján örmény miniszterelnökkel tárgyalt, szintén telefonon.

A francia elnöki hivatal egyébként szombaton üdvözölte, hogy Kína tartózkodott annak az ENSZ-határozatnak a szavazásakor, amely az orosz csapatok kivonását sürgette Ukrajnából, így Oroszország magára maradt a vétójával.

Jean-Baptiste Djebbari, turisztikáért felelős kormánytag vasárnap, Twitteren bejelentve, hogy Franciaország is lezárja légterét az orosz gépek és légitársaságok előtt, leszögezte: "az ukrajnai orosz invázióra Európa teljes egységgel válaszol".

Francois Hollande, korábbi francia államfő eközben egy vasárnapi lapinterjúban úgy vélte: az ukrajnai fejlemények tanulsága, hogy Európának költenie kell a saját védelmére. "Franciaország évek óta szerette volna megvédeni katonai eszközökkel külföldön is az (európai) értékeket és érdekeket. De a legtöbb európai ország arról van meggyőződve, hogy az Egyesült Államok mindig itt lesz szavatolni a biztonságukat. Hát nem, ennek most vége" - nyilatkozta a volt francia elnök a Libération című baloldali lapnak.
(MTI)

Címkék

Emmanuel Macron
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!