Ukrajnai háború - Az Ukrajnának szánt segélycsomag elfogadására szólította fel az amerikai törvényhozást a brit külügyminiszter

Orosz-ukrán háború, 2024.02.14

Az Ukrajnának szánt segélycsomag elfogadására szólította fel az amerikai törvényhozást szerdai írásában David Cameron brit külügyminiszter.

A washingtoni szenátus a hét elején már elfogadta a 60 milliárd dolláros ukrajnai segélyezési tervet. Mike Johnson, a képviselőház elnöke azonban nem zárta ki, hogy hetekbe, akár hónapokba is telhet, mire a kongresszus végleg jóváhagyja a programot.

Cameron a The Hill című amerikai politikai hírportálon szerdán megjelent cikkében úgy fogalmazott: "minden diplomáciai szépelgést félretéve" arra ösztönzi az amerikai törvényhozást, hogy fogadja el az Ukrajnának szánt finanszírozási csomagot.

A brit külügyminiszter felidézte, hogy az Európai Unió már megállapodásra jutott egy 50 milliárd eurós, több évre szóló finanszírozási programról, Németország nemrégiben a kétszeresére emelte Ukrajnának szánt katonai segélyezését, Nagy-Britannia pedig - elsőként a nemzetközi közösség tagjai közül - kétoldalú biztonsági megállapodást írt alá Kijevvel.

Cameron szerint Vlagyimir Putyin orosz elnöknek van oka arra, hogy féljen a kudarctól. A fekete-tengeri orosz flotta csaknem negyede süllyedt el eddig a háború kezdete óta, és az ukrajnai hadszíntéren elesett vagy megsérült orosz katonák száma megközelíti a 300 ezret. Ez két év alatt nagyobb veszteség, mint amennyit a Szovjetunió az afganisztáni beavatkozás több mint egy évtizede alatt elszenvedett - áll a brit külügyminiszter szerdai cikkében.

A másik oldalon áll a Nyugat, amelynek gazdasági ereje huszonötszörösen haladja meg Oroszországét, és csak annyit kell tennie, hogy ezt a gazdasági erőt kamatoztassa - írja a brit külügyi tárca vezetője.

David Cameron szerint a történelem megmutatta, hogy mekkora ostobaság olyan zsarnokoknak engedni Európában, akiknek meggyőződése, hogy a határok erőszakkal átrajzolhatók.

"Nem szeretném, ha ugyanolyan gyengeséget mutatnánk, mint amilyet az 1930-as években Hitlerrel szemben tanúsítottunk" - fogalmaz cikkében a brit külügyminiszter.

Hozzátette: azt sem szeretné, ha megismétlődne a Georgia elleni 2008-as orosz invázió után Putyinnal szemben mutatott gyengeség vagy a Krím 2014-es elfoglalása idején tanúsított bizonytalan reakció.

Cameron szerint azt az erőt kell felmutatni, amelyet a Nyugat 2022 óta tanúsít, és amely hozzájárult ahhoz, hogy Ukrajna az Oroszország által elfoglalt területek felét felszabadította anélkül, hogy "a NATO bármilyen emberveszteséget szenvedett volna el".

A brit külügyminiszter szerint bebizonyosodott, hogy az eszkaláció veszélye tünékeny. Nagy-Britannia elsőként szállított Ukrajnának páncéloselhárító fegyverzettől tüzérségi eszközökön át harckocsikig és nagy hatótávolságú Storm Shadow rakétákig mindent, és Putyin minden alkalommal kardcsörtető módon fenyegetőzött eszkalációval, de ez mindig csak üres retorika maradt - áll David Cameron szerdai cikkében.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!