Ukrajnai háború - Zaporizzsjai atomerőmű: ukrán dróntámadás érte a hatodik blokk kupoláját

Orosz-ukrán háború, 2024.04.07

Drónnal támadták az ukrán fegyveres erők a zaporizzsjai atomerőmű hatodik blokkjának kupoláját - közölte a két éve orosz ellenőrzés alá került nukleáris létesítmény vasárnap a Telegram-csatornáján.

Zaporizzsja atomerőmű Az atomerőmű által kiadott tájékoztatás szerint kritikus károk nem keletkeztek. A közlemény értelmében "a biztonsági határértékek megsértésével kapcsolatos fenyegetéseket nem jegyeztek fel", a környéken a sugárzási háttér nem változott, nem haladja meg a természetes háttérértékeket, és megfelel az erőműegységek normális működésének.

Vasárnap ez már a második támadás volt az erőmű területe ellen, az első az étkezde környékét (ott egy teherautó megrongálódott) és a teherkikötő területét érte. Ezt megelőzően pénteken történt dróntámadás, akkor a teherkikötő és a nitrogén-oxigén állomás ellen.

A Roszatom a történtek után közölte, hogy a zaporizzsjai atomerőmű három alkalmazottja megsebesült az étkezde környékét ért dróncsapás következtében, az egyikük súlyosan.

Az orosz állami atomenergetikai vállalat példátlannak nevezte a támadást, és felszólította a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséget (NAÜ), személyesen az ügynökség főigazgatóját, Rafael Grossit, valamint az uniós országok kormányait, hogy reagáljanak az atomerőmű biztonságát közvetlenül fenyegető veszélyre, és ítéljék el a helyzet eszkalálására tett kísérletet Európa legnagyobb atomerőműve körül.

A helyi hatóságok az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több településéről jelentettek vasárnap ukrán tüzérségi és dróntámadást. A Belgorod megyei Sarapovka községben egy, az orosz légvédelem által lelőtt ukrán pilóta nélküli repülőszerkezet szilánkjai eltaláltak egy személyautót, amelyben egy hattagú család utazott; egy fiatal nő életét vesztette, a többi öt utas pedig megsebesült.

A Donyeck megyei Makijivkában egy nőt amerikai HIMARS sorozatvető rakétája ölt meg vasárnap.

Az orosz védelmi minisztérium által vasárnap kiadott napi hadijelentés szerint egyébként az orosz hadsereg 23 ukrán ellenrohamot vert vissza, közülük 11-et Avgyijivkánál. A Moszkvában kiadott beszámoló szerint az ukrán hadsereg a harci érintkezési vonal mentén több mint 920 katonát veszített. Közülük a legtöbben, mintegy 375-en az Avgyijivka és mintegy 370-en a Donyeck körzetében vívott összecsapásokban estek el vagy sebesültek meg súlyosan.

A minisztérium a megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között sorolt fel egyebek mellett egy NATO-országok által szállított tengeri drónokat tároló raktárt, két, Sz-300-as légvédelmi rendszerekhez tartozó indítóállást, két harckocsit, két gyalogsági harcjárművet, öt páncélozott harcjárművet, egy német gyártmányú Panzerhaubitze-2000-es típusú önjáró, valamit öt amerikai M777-es és két M-119-es vontatott tarackot, egy Uragan és egy Grad sorozatvetőt, HIMARS és Uragan sorozatvetők négy rakétáját, továbbá 293 drónt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!