A Scotland Yard vezetője szerint erőteljesebb törvényekre van szükség a szélsőségességgel szemben

Terrorizmus, 2023.10.29

A Scotland Yard főparancsnoka szerint erőteljesebb törvényekre van szükség a szélsőségességgel szemben, mert a terrorizmus és a gyűlölet vezérelte bűncselekmények elleni jogszabályok nem alkalmasak a szélsőséges megnyilvánulások törvényi szankcionálására.

Sir Mark Rowley a Sky News brit kereskedelmi hírtelevízió vasárnapi politikai magazinműsorában kijelentette: a palesztinok mellett tartott legutóbbi londoni tüntetéseken "felkavaró és ízléstelen" jelenetek is lezajlottak.

"Teljesen értelmetlen lett volna azonban több száz embert őrizetbe venni, amikor magatartásuk ellenére nem indítható ellenük büntetőeljárás. Ez csak olaj lenne a tűzre" - fogalmazott a londoni rendőrség vezetője.

Londonban három hete minden szombaton tízezrek tüntettek a Gázai övezetben zajló izraeli hadműveletek ellen.

Az izraeli katonai akció előzményeként a Gázát uraló Hamász iszlamista terrorcsoport fegyveresei október 7-én meglepetésszerű támadást indítottak Izrael ellen, betörtek az ország déli részébe, több mint 1400 embert meggyilkoltak, háromezret megsebesítettek, és a legutóbbi izraeli adatok szerint 229 túszt a Gázai övezetbe hurcoltak.

Rowley a Sky News szombati interjúműsorában elmondta: az angol büntető jogszabályok jelentős mozgásteret adnak a terrorizmus és a gyűlölet vezérelte bűncselekmények elleni hatósági fellépéshez, ahhoz azonban nem, hogy ugyanilyen eréllyel lehessen szembeszállni a szélsőséges megnyilvánulásokkal, és ez "rést üt a jogalkalmazáson".

A Scotland Yard főparancsnoka szerint azonban a rendőrség ennek ellenére is "abszolút kíméletlenül" jár el törvénysértések esetén, és a következő hetekben még sokkal több őrizetbe vétel várható.

A londoni rendőrség a Hamász támadása óta 75 embert vett őrizetbe gyűlölet vezérelte bűncselekmények gyanújával.

A legfrissebb hivatalos összesítés szerint a Scotland Yard október eleje óta 408 antiszemita incidensről szerzett tudomást. A tavalyi azonos időszakban 28 ilyen jellegű bűncselekményről érkezett bejelentés.

Az iszlámellenes incidensek száma a tavaly októberi 65-ről idén októberben 174-re emelkedett.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!