Legfrissebb

Még több...


TV műsor

Állítólagos orosz tiszt lefejezéséről tett közzé videót az Iszlám Állam

Terrorizmus, 2017.05.09

Orosz nyelvű videofelvételt tett közzé az interneten az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet, melyben a dzsihadisták állítása szerint egy orosz hírszerző tiszt lefejezése látható - tudatta szerdán a terrorista és muszlim szélsőséges szervezetek megfigyelésével foglalkozó, amerikai SITE Intelligence Group nevű szervezet.

A felvételen egy fekete kezeslábast viselő férfi térdel a sivatagban, aki arra szólítja fel az orosz ügynököket, hogy adják fel magukat.

"Ez az idióta elhitte, hogy a hazája nem hagyja cserben, ha elfogják" - mondja egy narrátor, majd egy szakállas férfi egy késsel levágja a térdelő fogoly fejét.

Viktor Ozerov, az orosz parlamenti felsőház védelmi bizottságának elnöke az Interfax hírügynökséggel közölte, hogy a moszkvai katonai tárca ellenőrzi a győzelem napján közzétett felvételek hitelességét. Ezeken állítólag egy Jevgenyij Petrenko nevű ezredes lemészárlása látható.

Mint Ozerov elmondta, az ügyben kapcsolatba lépnek majd a Szíriában szolgáló orosz egységek parancsnokaival.

Oroszország Bassár el-Aszad szíriai elnököt támogatja a közel-keleti országban pusztító polgárháborúban, aki az ellene lázadó fegyveres ellenzéki csoportokkal és az iszlamista szélsőségesekkel és terroristákkal is hadban áll. A gyilkosságról szóló, 12 perces videó olyan felvételeket is tartalmaz, melyeken állítólag orosz légicsapások által okozott pusztítás látható. Az orosz védelmi tárca tájékoztatása szerint a szíriai orosz műveletek 2015. szeptemberi megindítása óta mintegy 30 orosz katona halt meg Szíriában.

Az Iszlám Állam szélsőségesei előszeretettel végeznek foglyaikkal különös kegyetlenséggel, ami egyrészt elrettentésül szolgál, másrészt így hívják fel magukra a figyelmet. Akiket azzal vádolnak, hogy melegek, azokat épületek tetejéről taszítják a mélybe. Arra is volt már példa, hogy elevenen égették meg foglyaikat, s a lefejezés sem példa nélküli. 2014-ben a terrorszervezet azzal került be a hírekbe, hogy lefejezte James Foley és Steven Sotloff újságírót, majd a gyilkosságról készített propagandafelvételt közzétették az interneten. Tavalyelőtt Líbiában egyiptomi keresztényeket öltek meg így az Iszlám Állam szimpatizánsai. De több tucat más civilt is öltek meg már ezzel a módszerrel Szíriában és máshol az ellenőrzésük alatt álló területeken pusztán elrettentésül.
(MTI)


Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!