Az EU egy újabb csoportot és két embert vett fel a terrorizmus elleni küzdelmet szolgáló szankciós listájára

Terrorizmus, 2023.04.24

A terrorizmus elleni küzdelem jegyében az Európai Unió külügyminisztereinek tanácsa hétfőn luxembourgi ülésén úgy határozott, hogy az Iszlám Állam nevű terrorszervezettel kapcsolatban álló mozambiki csoportot és két vezetőjét felveszi a terrorszervezetek tagjait, valamint a velük összeköttetésben álló természetes vagy jogi személyeket és szervezeteket felsoroló listájára.

Az uniós külügyi tanács tájékoztatása szerint az Iszlám Állam Mozambiki szervezete és két vezetője felelősek terrortámadások elkövetésért és számos súlyos emberi jogi visszaélésekért Mozambikban. Tevékenységük hozzájárul a terrorfenyegetés terjedéséhez, és komoly fenyegetést jelent az Európai Unióra, valamint a regionális és nemzetközi stabilitásra nézve - írták.

A hétfőn hozzáadottakkal együtt a listán immár tizenöt ember és öt, a terrorizmust támogató szervezet szerepel. Velük szemben alkalmazott korlátozó intézkedések között pénzeszközök és egyéb bevételek befagyasztását kimondó rendelkezések, valamint a büntetőügyekben folytatott rendőrségi és igazságügyi együttműködéssel kapcsolatos intézkedések vannak. Sem közvetlenül, sem közvetett módon nem bocsátható a szervezetek és vezetőik rendelkezésére semmilyen pénzeszköz vagy erőforrás.

A jegyzékbe vétel kritériumai között szerepel a terrorcselekmény végrehajtása vagy ilyen jellegű cselekmény kísérlete, illetve elősegítése miatt indított büntetőeljárás során kimondott elmarasztaló ítélet.

Az Európai Unió 2016 szeptembere óta fogad el önállóan korlátozó intézkedéseket az Iszlám Állam és az al-Kaida terrorszervezettel, valamint a velük kapcsolatban álló személyekkel, csoportokkal, vállalkozásokkal és szervezetekkel szemben. Az uniós szankciórendszer független, de kiegészíti azt a rendszert, amely lehetővé teszi a szankciók ENSZ-szintű elfogadását.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!