Az Európai Bizottság a radikalizálódás megelőzésével foglalkozó uniós tudásközpontot indít el

Terrorizmus, 2024.06.17

Az Európai Bizottság hétfőn elindította a radikalizálódás megelőzésével foglalkozó új uniós tudásközpontot, amelynek célja, hogy európai uniós szinten fokozza a terrorizmus és a szélsőségesség elleni fellépést - közölte a brüsszeli testület.

A tudásközpont az uniós Radikalizálódási Tudatossági Hálózatba épül bele, amely 2011 óta segíti a szakemberek és a politikai döntéshozók közötti információcserét.

A bizottsági sajtóközlemény szerint azonban a centrumnak a tudatosságnövelésen túl szélesebb lesz a hatóköre: segíteni fogja a tagállamokat és a partnerországokat abban, hogy "a megosztott tudáson és szakértelmen alapuló szakpolitikákat és stratégiákat dolgozzanak ki és hajtsanak végre". Támogatni fogja például tematikus csoportok szervezését, annak érdekében, hogy a megelőzési szakértők együtt dolgozhassanak a kiemelt témákon, továbbá előmozdítja a tagállamok által vezetett együttműködési projekteket, műhelymunkákat, tanulmányi látogatásokat, képzéseket, szakmai gyakorlatokat, kutatásokat, valamint a jövőre vonatkozó elemzéseket. Ezáltal lehetővé teszi a politikai döntéshozók, a gyakorlati szakemberek és a kutatók számára, hogy uniós szinten jobban együttműködjenek a radikalizálódás jelentette kihívások kezelése érdekében - áll a sajtóközleményben.

"A radikalizálódás megelőzése az első lépés a terrortámadások megelőzése felé" - emelte ki az Európai Bizottság.

A radikalizálódás megelőzésével foglalkozó uniós tudásközpont létrehozását az EU 2020-as terrorizmusellenes menetrendje is említi. A központ a 2022 júniusától alkalmazott, az online terrorista tartalmakról szóló rendelet végrehajtását, valamint az Európai Internet Fórum munkáját is támogatni fogja - áll a közleményben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!