Berlini merénylet - Olasz külügyminiszter: közös front kell a terrorizmussal szemben Sárközy Júlia, az MTI tudósítója jelenti:

Terrorizmus, 2016.12.20

A terrorizmussal szembeni közös nemzetközi front létrehozását szorgalmazta Moszkva bevonásával Angelino Alfano olasz külügyminiszter a belini merényletet követően a Corriere della Sera című olasz napilapnak kedden adott interjújában.

Angelino Alfano részvétét nyilvánította az Ankarában és Berlinben történt merényletek miatt az áldozatok hozzátartozóinak.

Andrej Karlov ankarai orosz nagykövetet hétfőn egy szolgálaton kívüli török rendőr agyonlőtte egy fotókiállítás megnyitóján. Berlinben ugyanazon a napon egy karácsonyi vásár résztvevői közé hajtott egy kamion, legalább tizenkét ember halálát és 48 sebesülését okozva.

Angelino Alfano a lapnyilatkozatban kijelentette: a történtek rámutattak, hogy maximális elsőbbséget kell adni a terrorizmus elleni küzdelemnek nemzetközi együttműködéssel, amelybe Moszkvát is be kell vonni.

Hozzátette, reméli, hogy Donald Trump megválasztott amerikai elnök megerősíti a Washington és Moszkva közötti kapcsolatot "egy új hidegháború elkerülésével".

Angelino Alfano nemrégiben a belügyminiszteri székből került át az olasz diplomácia élére.

A politikus emlékeztetett, hogy januártól Olaszország veszi át a világ hét legfejlettebb ipari országát tömörítő G7-es csoport elnökségét. A G7-ek olaszországi csúcstalálkozója májusban a szicíliai Taorminában lesz. Angelino Alfano korainak nevezte, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnököt is meghívják az értekezletre, de nem zárta ki ennek a lehetőségét.

A berlini merényletben használt, lengyel rendszámú kamion Olaszországból érkezett Németországba és olasz források szerint acélszerkezeteket szállított. Semmi nem utal viszont arra, hogy a merényletnek olaszországi szálai lehetnek.

Olaszországban is kiemelt biztonsági készültség lépett életbe, ugyanolyan fokozatú, mint a 2015. novemberi párizsi terrortámadásokat és az idei júliusi nizzai merényletet követően. A biztonsági erők kiemelten ügyelnek a biztonságra a milánói dómnál éppúgy, mint Rómában és a karácsonyi szertartásokra készülő Vatikánnál, de az olasz városok vásárlókkal teli utcáin, a kereskedelmi központokban és a turisták látogatta helyszíneken, valamint az olaszországi karácsonyi vásárokon is. A dél-olaszországi Salerno városában zajló karácsonyi vásárt negyedórára felfüggesztették a berlini merénylet áldozatai iránti részvét jeleként.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!